V tomto texte boli použité materiály TASR.

Šifrovanie osobných údajov je jednou z najúčinnejších metód, ako zabrániť úniku citlivých informácií. Predsa však mnohé malé a stredné podniky na Slovensku stále nedodržiavajú základné bezpečnostné opatrenia. Najnovšia správa poľského dozorného orgánu odhalila, že až 23 % tamojších firiem odovzdáva citlivé údaje zamestnancov bez akéhokoľvek zabezpečenia, čo vyvoláva obavy aj u nás.

Podľa advokátskej kancelárie Digital Legal, ktorá o zisteniach informovala, má aj Slovensko podobné problémy. Pripomenula, že v zmysle nariadenia GDPR nesú firmy zodpovednosť za ochranu osobných údajov, ktoré zhromažďujú a spracovávajú. Zanedbanie tejto povinnosti môže viesť k vážnym dôsledkom, nielen právnym, ale aj reputačným.

„Šifrovanie osobných údajov je jednou z najúčinnejších metód, ako zabezpečiť ich dôvernosť a minimalizovať riziká v prípade bezpečnostných incidentov,“ uviedla kancelária.

Napriek tomu, len 31 % respondentov v Poľsku posiela šifrované e-maily s chránenou prílohou, čo naznačuje nízku úroveň povedomia o dôležitosti ochrany dát.

Freepik/Midjourney (Úprava redakcie)

Slovenský odborník Jakub Berthoty z advokátskej kancelárie okomentoval situáciu bez okolkov. „Zistenie poľského regulátora je zarážajúce, no nie nečakané. Dovolím si povedať, že na Slovensku by situácia tiež nebola lepšia, pretože mnohé firmy si stále neuvedomujú, čo všetko sú osobné údaje a ani dôležitosť ich ochrany. Jedinou záchranou pre slovenské firmy je skutočnosť, že vďaka nízko nastaveným pokutám sa GDPR u nás oplatí viac porušovať ako dodržiavať,“ priblížil.

Z uvedeného vyplýva, že firmy často riskujú, že ich nepozornosť alebo nedostatok opatrení spôsobí únik dát, čo môže mať ďalekosiahle následky.

Berthoty ďalej zdôrazňuje, že šifrovanie môže firme priniesť výhody nielen v podobe ochrany pred kybernetickými útokmi, ale aj zmiernenia povinností pri nahlasovaní únikov dát. „Ak sú osobné údaje šifrované, firma môže byť čiastočne alebo úplne oslobodená od povinnosti nahlásiť porušenie ochrany údajov orgánom a dotknutým osobám a dozorné orgány na túto skutočnosť prihliadajú aj pri šetrení daných incidentov,“ uzavrel erudovaný odborník.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú