Od 9. júla platí na Slovensku povinnosť registrovať sa pri príchode zo zahraničia do aplikácie eHranica. Až na zopár výnimiek je táto povinnosť platná pre každého cestujúceho, ktorý prichádza zo zahraničia späť domov. Štát aktuálne začal ľudí na túto povinnosť upozorňovať aj formou SMS správy.

Aktualizované 13. júla: Článok bol doplnený o vyjadrenie ÚVZ SR

Hraničné priechody sú otvorené pre všetkých, polícia však bude naďalej dohliadať na kontrolu cestujúcich. Jednou z povinností prichádzajúcich ľudí do našej krajiny je povinná registrácia v aplikácii eHranica, ktorú nájdeme na stránke korona.gov.sk. Návod, ako na to, sme ti priniesli v detailnom samostatnom článku.

Snímka obrazovky/FonTech.sk

Najnovšie túto povinnosť ľuďom pripomína Úrad verejného zdravotníctva SR v SMS správe, v ktorej informuje o tom, aby sa pri príchode domov registrovali v eHranici, pokiaľ tak ešte nespravili. Každý, kto teda prichádza na Slovensko zo zahraničia, musí byť pri príchode registrovaný v eHranici, pričom urobiť tak môže už 30 dní vopred. Povinnosť registrácie neplatí iba pre niekoľko výnimiek.

„Informačné správy odosielajú telekomunikační operátori osobám, ktorých telefónne čísla sa registrovali v zahraničí a ktorí sa vrátia na Slovensko. Ide o podobné správy ako pri príchode do zahraničia SMS o veľvyslanectvách a dôležitých telefónnych číslach. Je to automatický proces, ktorý nie je prepojený s databázou eHranica, nie je teda adresný.

S mobilnými operátormi momentálne pracujeme na riešení problému náhodného prepnutia do zahraničnej siete. Zmeniť by sa mal tiež text samotnej správy, aby nedochádzalo k nedorozumeniam. Úloha požiadať o zasielanie SMS správ vyplynula úradu z rokovania Ústredného krízového štábu a uznesenia vlády SR,“ informoval redakciu FonTech.sk Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Výnimky, pre ktoré neplatí povinnosť registrovať sa v aplikácii eHranica:

  • deti do 12 rokov
  • osoby vykonávajúce tranzit cez územie Slovenska
  • posádky nákladnej dopravy, autobusovej dopravy, členovia leteckého personálu, posádky v lodnej doprave, rušňovodiči, vozmajstri, vlakové čaty a obslužní pracovníci v železničnej doprave,
    vodiči a posádky zdravotnej služby, ktorí vykonávajú transport pacienta alebo prevážajú orgány určené na transplantáciu, krv a krvné náhrady
  • zamestnanci pohrebných služieb, ktorí vykonávajú medzinárodnú prepravu ľudských pozostatkov alebo ľudských ostatkov na pochovanie alebo spopolnenie

Zdroj: Vlastný, MINV SR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú