Umelá inteligencia ChatGPT už dlhé týždňe spôsobuje doslova internetový ošiaľ. Doposiaľ najlepšie prakticky využiteľná AI dokáže prostredníctvom jednoduchých pokynov zadaných do chatu aj v slovenčine vytvoriť dokonca aj školskú prácu či bakalárku. Ďalšie novinky budú nepochybne prichádzať raketovým tempom, ChatGPT totiž nedávno integroval Microsoft do svojho vyhľadávača Bing a platí, že čím viac vstupov od používateľov, tým rýchlejšie sa AI učí a zdokonaľuje.

Popularitu ChatGPT však už využívajú aj hackeri a internetoví podvodníci,informuje Cybernews.

.

Medzi populárnymi rozšíreniami pre obľúbený prehliadač Chrome sa objavila skratka, ktorá sľubuje rýchly prístup k platforme ChatGPT pod veľavravným názvom „Quick access to Chat GPT“.

Toto naozaj robí, rozšírenie však zrejme zároveň dokáže z prehliadača ukradnúť citlivé údaje a uložené cookies, vďaka čomu môže ukradnúť a napodobiť tvoje prihlásenia do Google služieb YouTube či dokonca hacknúť tvoje Facebook konto, píše kyberbezpečnostná firma Guardio.

 

Guardio

Útočníci sa prostredníctvom rozšírenia zameriavajú najmä na facebookové profily spravujúce veľké firemné profily. V ich reklamnom účte následne zneužívajú uložené platobné karty na spúšťanie ďalšej reklamy na svoje rozšírenie.

„Od plnej kontroly nad vašim Facebook profilom a aktivitou, až po administrátorské práva na všetky skupiny, stránky, biznisy a samozrejme, reklamné účty. Dokážu dokonca spravovať pripojené WhatsApp a Instagram účty,“ vymenúvajú schopnosti nebezpečného malvéru útočníci.

Rozšírenie pochopiteľne zneužíva aj nedostatky v zabezpečení API služieb na strane Facebooku a firmy Meta, pomocou ktorých dokážu tvoj účet ovládnuť.

Guardio

Cybernews pripomína, že rozšírenie „Quick access to Chat GPT“ sa v Chrome Store objavilo len 3. marca, odvtedy si ho však nainštalovalo minimálne 2 000 ľudí. Google ho aktuálne zo svojho obchodu už vymazal.

Problémy už majú aj Slováci

Na Slovensku na toto rozšírenie upozornil Juraj Ciba. V komentároch pod jeho statusom sa objavilo viacero komentárov ľudí, ktorí si rozšírenie tiež stiahli, prípadne už dokonca prišli o svoj Facebook účet.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú