Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sú materiály SITA.

Pozornosť sveta a najmä Európy, ktorá pozorne sleduje vývoj vojenského konfliktu na Ukrajine, sa v posledných dňoch sústredí najmä na najväčšiu atómovú elektráreň v Európe, ktorá leží v ukrajinskej Zaporižžskej oblasti.

Situácia je tam mimoriadne neprehľadná, pretože jadrové zariadenie je aktuálne pod kontrolou ruských vojsk, no samotné systémy v elektrárni a jej chod stále riadia ukrajinskí zamestnanci. Včera elektráreň dokonca zasiahli rakety, no radiácia v oblasti zostáva v normále. Aj OSN však upozornila, že sa to môže veľmi rýchlo zmeniť, čo by malo katastrofické následky.

Ako informuje SITA, Rusko situáciu ďalej eskaluje. Ako je totiž pravdou to, čo uviedla ukrajinská národná spoločnosť na výrobu jadrovej energie Enerhoatom, ruský generál Valerij Vasiliev, ktorý velí okupantským vojakom v Zaporižžskej jadrovej elektrárni, vyhlásil, že „tu buď bude ruská zem, alebo spálená pustina“.

Túto informáciu si niektorí vykladajú tak, že Rusko je „ochotné najväčšiu atómovú elektráreň vyhodiť do vzduchu“ – alebo tým minimálne svet a Ukrajinu s plnou vážnosťou vydiera. Indície totiž ukazujú, že Rusko v areáli skladuje svoju muníciu a blízkosť jadrového reaktora, ktorý komplikuje ukrajinský protiútok, využíva podobne, ako teroristi ukrývajúci sa v školách alebo nemocniciach.

Iná citácia Vasilieva naznačuje, že takéto vysvetlenie nemusí byť ďaleko od pravdy:

„Ako viete, zamínovali sme všetky dôležité objekty Zaporižžskej jadrovej elektrárne. A neskrývame to pred nepriateľom. Varovali sme ich. Nepriateľ vie, že elektráreň bude buď ruská, alebo nikoho. Sme pripravení na následky tohto kroku. A vy, oslobodzujúci vojaci, musíte pochopiť, že iné nemáme. A ak existuje ten najtvrdší rozkaz, musíme ho splniť so cťou,“ povedal Vasiliev.

Môže ísť len o ruské vydieranie

Treba však pripomenúť, že k Rusmi okupovanému Dombasu aj samotným ruským hraniciam je to od elektrárne bližšie ako do Európy, Rusko by teda akýmkoľvek šialeným činom ohrozilo aj vlastných ľudí, vojakov a občanov. To však nemusí byť žiadny argument, propaganda totiž už aj s ostreľovania elektrárne obviňovala Ukrajinu a Rusi už využili niekoľko vopred pripravených dezinformačných scenárov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú