Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Taliansky úrad na ochranu osobných údajov zablokoval chatovacieho robota ChatGPT pre nerešpektovanie súkromia používateľov. Ďalším dôvodom má byť neschopnosť služby overiť vek osôb, ktoré ju používajú. Cez Twitter na to upozornila agentúra AFP.

Úrad navyše doplnil, že zákaz ChatGPT platí po dobu „kým nebude v súlade s predpismi o ochrane osobných údajov.“ Preklad kompletného vyjadrenia úradu nájdeš nižšie. Taliansko sa týmto krokom radí na krátky zoznam krajín, ktoré sa ChatGPT rozhodli zablokovať, a pridáva sa k Číne, Rusku či Iránu.

Zastavujeme službu ChatGPT, kým nebude v súlade s predpismi o ochrane osobných údajov. Taliansky úrad na ochranu údajov nariadil s okamžitou platnosťou predbežné obmedzenie spracovania údajov talianskych používateľov voči americkej spoločnosti OpenAI, ktorá platformu vyvinula a spravuje. Úrad zároveň začal vyšetrovanie.

ChatGPT, najznámejší relačný softvér umelej inteligencie schopný simulovať a spracúvať ľudské rozhovory, utrpel 20. marca minulého roka stratu údajov (porušenie ochrany údajov) týkajúcich sa rozhovorov používateľov a informácií o platbách predplatiteľov platenej služby.

Garant ochrany súkromia v opatrení poukazuje na nedostatočné informovanie používateľov a všetkých zainteresovaných strán, ktorých údaje OpenAI zhromažďuje, ale predovšetkým na absenciu právneho základu, ktorý by odôvodňoval masívne zhromažďovanie a uchovávanie osobných údajov na účely „školenia“ algoritmov, ktoré sú základom fungovania platformy.

Okrem toho, ako dokazujú vykonané overovania, informácie poskytnuté ChatGPT nie vždy zodpovedajú skutočným údajom, čo vedie k nepresnému spracovaniu osobných údajov.

Nakoniec, napriek tomu, že podľa podmienok zverejnených spoločnosťou OpenAI je služba určená osobám starším ako 13 rokov, úrad poukazuje na to, že absencia akéhokoľvek filtra na overenie veku používateľov vystavuje neplnoleté osoby odpovediam, ktoré sú úplne nevhodné vzhľadom na úroveň ich vývoja a sebauvedomenia.

Spoločnosť OpenAI, ktorá nemá kanceláriu v Únii, ale vymenovala zástupcu v Európskom hospodárskom priestore, musí do 20 dní oznámiť opatrenia prijaté na vykonanie požiadavky Garante pod hrozbou sankcie až do výšky 20 miliónov eur alebo do 4 % celosvetového ročného obratu.

Spoločnosť OpenAI podľa dostupných informácií neposkytla k situácii zatiaľ žiadne vyjadrenie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú