Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V hlavnom meste Českej republiky nastal dnes skoro ráno rozsiahly výpadok elektrického prúdu. Informovala o tom mestská časť Praha 6 na svojom účte na Twitteri.

Dôvodom má byť technická závada v rozvodnej sieti. Výpadok je však tak masívny, že v Prahe prichádza k obmedzeniu fungovania semaforov na križovatkách a problémy má aj metro, vlaky a električky MHD. Hasiči zas museli absolvovať výjazdy k osobám uviaznutým vo výťahoch.

Kľúčová porucha má byť v rozvodnej sieti v časti Chododov. Výpadok si však vyžiadal aj ďalšie nečakané problémy.

Ako informuje Živě.cz, mimo prevádzky je aj časť datacentra spoločnosti MasterDC, čo je pomerne zvláštne. Veľké firmy sú totiž proti výpadkom elektrickej energie poistené záložnými generátormi alebo tzv. UPS, akú si v menšej verzii môžeš domov zaobstarať aj ty. Podľa vyjadrenia spoločnosti však kľúčový motorgenerátor zlyhal pri štarte.

Aktuálne nefunguje ani web Českého rozhlasu, upozorňuje Živě, mimo je tiež web ČT24 a veľký portál Lupa.cz. Za dnešným výpadkom elektriny je ale zrejme iný dôvod, ako nedávna nedostupnosť webov Českej televízie, ktoré v apríli napadli hackeri DDoS útokmi.

Hackerský útok sa nateraz nespomína, ale…

Z reakcií na českom internete sa nedajú nevšimnúť otázky, ktoré sa pýtajú, či za masívnym výpadkom môže byť napríklad aj hackerský útok. Udalosti zatiaľ na nič také neukazujú, český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť však len pred pár dňami varoval pred používaním tzv. smart elektromerov z niektorých „krajín s nedôveryhodným právnym prostredím“.

Varovanie smerovalo práve k distribútorom elektriny a ich sústavám. Netýkalo sa teda súkromných osôb a domácností.

„NÚKIB tuto hrozbu z hlediska pravděpodobnosti hodnotí na úrovni Vysoká, tedy hrozba je pravděpodobná až velmi pravděpodobná. Blackout by pak spustil dominový efekt, který by zasáhl veškerá odvětví lidské činnosti v Česku, a to i s možným přeshraničním dopadem.“ píše sa v správe.

Varovanie sa však netýkalo technológií, ktoré sú v sieťach nasadené dnes, išlo skôr o upozornenie v súvislosti s povinným prechodom na smart merače, ktoré sa budú musieť nakupovať v budúcnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú