Aktualizované 3. marca 2023:

Čoraz obľúbenejšie okamžité platby, vďaka ktorým suma z tvojho účtu na iný príde už do pár sekúnd, bude skutočne už čoskoro ponúkať aj Fio banka, informoval portál Živé.sk. Ten zároveň vďaka vyjadreniu z banky potvrdil, že budú zadarmo –  hoci NBS vlani v septembri upozorňovala, že ich banky spoplatniť môžu, žiadna sa k tomuto kroku neodhodlala.

V krátkom čase Fio banka spustí testovanie konektivity s poskytovateľom pripojenia a potom aj testy z NBS. Práve tá u nás okamžité platby zastrešuje a musí ich banke povoliť. Fio banka by sa tak už čoskoro mala pridať VÚB, Tatrabanke, Raiffeisen Banke a Slovenskej sporiteľni.

Mnohé iné banky ako ČSOB, UniCredit Bank, mBank a 365.banka ich naopak neponúkaju, podporuje ju však napríklad obľúbený Revolut, ktorí majú aj mnohí Slováci.

Pôvodný článok z 19. januára 2023:

Keď sme pred rokom posielali peniaze z jednej banky do druhej, zvyčajne dorazili až počas nasledujúceho dňa. Štyri finančné inštitúcie sa však zapojili do systému okamžitých platieb, vďaka čomu trvá aktuálne prevod peňazí len niekoľko sekúnd.

Hoci je táto služba zaujímavá aj pre iné banky, zatiaľ ju nesprístupnila žiadna ďalšia. Až doteraz, téme sa venoval portál Tvnoviny.sk.

Banky podporujúce okamžité platby

  • VÚB
  • Tatra banka
  • Raiffeisen banka
  • Slovenská sporiteľná

Medzi banky, ktoré od 1. februára 2022 podporujú okamžité platby, patrí VÚB, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka a Raiffeisen banka. Výhodou tejto služby je, že funguje aj cez víkendy a sviatky a zákazníci ju môžu využívať 365 dní v roku. Čo však ostatné banky?

Podľa portálu Tvnoviny.sk napríklad Fio banka v minulosti avizovala, že rýchle platby zavedie do konca roka 2022, no súčasná situácia ukazuje, že sa to nepodarilo. Banka má však za sebou aj interné testovanie a aktuálne sa posúva k testovaniu na úrovni Národnej banky. To, kedy presne Fio banka spustí rýchle platby, žiaľ, nebolo konkretizované.

Veľmi podobne reagovali aj ČSOB banka či UniCredit Bank, ktoré síce na rýchlych platbách pracujú, no sami v súčasnosti nevedia, kedy ich sprevádzkujú.

Rýchle platby napokon analyzujú aj menšie banky, ako mBank či 365.bank, ktoré by ich taktiež chceli zaradiť do prevádzky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú