Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Letecké spoločnosti budú môcť v rámci Európskej únie inštalovať do svojich lietadiel najnovšiu technológiu 5G, ktorá umožní cestujúcim používať smartfóny a iné pripojené zariadenia rovnako ako na zemi. Informoval o tom v piatok denník The Brussels Times.

Európska komisia prispôsobila právne predpisy o mobilnej komunikácii najmodernejším normám. Vďaka tomu môže byť pokrytie 5G dostupné aj v lietadlách.

Pokiaľ ide o vysokorýchlostné a vysokokapacitné pripojenie, nebo už nie je limitom. 5G umožní inovatívne služby pre ľudí a príležitosti na rast pre európske spoločnosti,“ povedal komisár EÚ pre vnútorný trh Thierry Breton.

Pokrytie 5G bude možné vďaka inštalácii tzv. „pikobunky“ v lietadlách. Prostredníctvom tejto sieťovej stanice sa môžu telefonické hovory, textové správy a dátová prevádzka posielať cez satelitnú sieť do mobilnej siete na zemi.

V ďalšom rozhodnutí chce EK sprístupniť frekvencie 5 GHz aj pre wifi v autách, autobusoch a iných dopravných prostriedkoch. Členské štáty EÚ majú lehotu na sprístupnenie 5 GHz pásiem pre cestnú dopravu do 30. júna 2023, potom je už len na leteckých spoločnostiach, aby novinku zaviedli.

5G áno, AirTag nie?

AirTagy od Applu sú perfektné na sledovanie takmer čohokoľvek. Nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa sa ale nepáči, že ich zákazníci používajú na sledovanie batožiny. Rozhodli sa teda pre radikálny krok a zakážu prepravovať AirTagy v odbavenej batožine, informuje The New York Times.

Tento krok je šokujúci, keďže ide presne proti tomu, čo tvrdí Apple. Podľa neho sú AirTagy v súlade so všetkými reguláciami a úplne bezpečné. Na tému sme spracovali samostatný článok.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú