Číne sa podarilo vyniesť do vesmíru ďalšie satelity pomocou rakety Dlhý Pochod 3B. Ako upozorňuje portál SPACE, tieto družice sú čínskou verziou systému GPS, avšak zásadný úspech zatienili naďalej nedbalé praktiky čínskych vesmírnych agentúr. Nerobí im problém odhadzovať použité stupne rakiet a raketové motory na obývané územia.

Hromada šrotu s toxickým palivom

Bočné prídavné raketové motory tejto rakety sa oddelili v prvých minútach misie po tom, čo minuli svoje palivo a ako býva zvykom, Čína sa príliš nezaujímala o to, kde skončia. Dopadli preto nebezpečne blízko  k obývaným oblastiam, pričom pri náraze došlo k výbuchu tlakových nádrží a zvyšného paliva.

Práve toto zvyšné palivo je v prípade čínskych rakiet extrémne nebezpečné, pretože naďalej využívajú ohromne toxickú zmes takzvaných hypergolických palív.

Nie je to pritom po prvý raz, čo raketa Dlhý Pochod 3B odhodila prídavné raketové stupne na obývané oblasti pri vynášaní satelitov tohto typu do kozmu.

Čína je okrem toho známy aj tým, že sa nestará ani o použité stupne zanechané na obežnej dráhe. Kým iné krajiny dbajú na to, aby tieto kusy rakiet vstúpili riadene do atmosféry a nepredstavovali riziko, Čína ich necháva voľne padať, kým ich orbity vplyvom riedkej atmosféry na nízkej obežnej dráhe Zeme postupne nezdegraduje.

Nikdy pri tom nie je možné predpovedať, kam presne takéto kusy dopadnú – často vážia niekoľko ton.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú