Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nočné búrky sprevádzané silným vetrom spôsobili rozsiahlu energetickú kalamitu na strednom Slovensku. Ako agentúru SITA informoval Miroslav Gejdoš zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD), bez dodávky elektriny je momentálne viac ako 75-tisíc odberných miest. Najvážnejšia situácia je v okresoch Prievidza, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Lučenec.

SSD má bez napätia takmer 900 trafostaníc. „Len na úrovni vysokého napätia riešia elektrikári 46 porúch. Väčšinu z nich spôsobil silný vietor, ktorý vyvracal stĺpy a stromy v blízkosti elektrických vedení. Tie v mnohých prípadoch popretŕhali alebo pozhadzovali vodiče. Energetici sú v maximálnom možnom nasadení, ale ešte nie je možné odhadnúť, kedy sa im podarí odstrániť jednotlivé poruchy,“ uviedol Gejdoš.

Najväčšou prekážkou pri identifikácii porúch je podľa Gejdoša hornatý terén a dlhé lesné prieseky v ťažko prístupných oblastiach. „Obnovovanie dodávky elektriny bude prebiehať podľa priority tak, aby sa vyriešili najprv problémy na úrovni vysokého napätia s dosahom na najviac obývané oblasti. Poruchy na úrovni nízkeho napätia, prípadne záhradkárske, chatové a rekreačné oblasti sa dostanú na rad neskôr,“ dodal Gejdoš.

SSD prosí všetkých zasiahnutých odberateľov o pochopenie a trpezlivosť. Zároveň ich žiada, aby nepreťažovali poruchovú linku a volali na ňu len v nevyhnutných prípadoch, teda pri ohrození života, zdravia alebo majetku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú