Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer v piatok oznámila, že jej liek na liečbu ochorenia COVID-19 preukázal pri klinických testoch veľmi vysokú účinnosť pri predchádzaní hospitalizácií a úmrtí. Informovala o tom agentúra AFP.

Liečivo s názvom Paxlovid dokáže podľa spoločnosti znížiť až o 89 percent riziko hospitalizácie a prípadnej smrti u pacientov s covidom, u ktorých existuje vysoké riziko ťažkého priebehu ochorenia.

„Tieto dáta naznačujú, že ak bude nami vyvinuté perorálne antivirotikum schválené regulačnými úradmi, má potenciál zachraňovať životy pacientov s covidom, znížiť vážnosť priebehu infekcie COVID-19 a predísť až deviatim z desiatich hospitalizácií,“ uviedol výkonný riaditeľ Pfizeru Albert Bourla.

Výsledky klinickej štúdie boli podľa neho v neskorších fázach dokonca také presvedčivé, že Pfizer prestal pridávať do štúdie nových dobrovoľníkov. Spoločnosť sa získané dáta chystá predložiť americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) tak skoro, ako to len bude možné.

„Dnešok je ozajstným zlomom v globálnom úsilí o zastavenie spúšte, ktorú spôsobila pandémia,“ komentoval Bourla zverejnenie výsledkov klinických testov Paxlovidu.

Liečivo od spoločnosti Pfizer je druhým prespektívnym perorálnym antivirotikom po lieku od spoločnosti Merck, ktorý vo štvrtok podmienečne schválila na použitie Británia, ako vôbec prvá krajina na svete.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú