Policajné oddelenie vo Veľkej Británii testuje systém využívajúci umelú inteligenciu (AI). Nástroj by mohol výrazne urýchliť riešenie starých, nevyriešených prípadov tým, že zredukuje desaťročia detektívnej práce na niekoľko hodín. Ako informuje portál Futurism, o tom, aký je presný, sa zatiaľ nehovorí.

AI detektív SOZA

Policajné oddelenie Avon a Somerset, ktoré pôsobí v častiach juhozápadného Anglicka, testuje nástroj zvaný SOZA tak, že skenuje a analyzuje e-maily, účty na sociálnych sieťach, videá, finančné záznamy a ďalšie dokumenty.

Podľa informácií SkyNews, AI detektív dokázal preskúmať dôkazy 27 komplexných prípadov za približne 30 hodín, čo predstavuje ekvivalent 81 rokov ľudskej práce. Policajné oddelenie po tomto výkone videlo veľký potenciál využitia AI, pretože program by výrazne zvýšil efektivitu práce, hlavne na oddeleniach, ktoré trpia nedostatkom personálu alebo s finančnými obmedzeniami.

Freepik

Minority Report v reálnom svete

Ďalší projekt s AI vytvára databázu nožov a mečov, ktoré sú často používané páchateľmi pri útokoch a vraždách vo Veľkej Británii. Predseda Národnej rady policajných prezidentov Spojeného kráľovstva Gavin Stephens je optimistický, čo sa týka uvedenia nástrojov na trh, avšak treba ich aj overiť, či fungujú správne. AI nástroje sú síce veľkými pomocníkmi, avšak stále nie sú úplne spoľahlivé, keďže majú tendenciu halucinovať a mať viacero chýb.

Jeden prípad navyše aj pripomína zápletku z novely Minority Report od Philipa K. Dicka, ktorú neskôr Steven Spielberg v roku 2002 adaptoval do filmu. Model AI nástroja, ktorý sa používal na predpovedanie pravdepodobnosti, že podozrivý spácha zločin, bol nepresný.

Navyše daný AI nástroj bol aj zaujatý voči černošskej komunite. Rozpoznávanie tváre pomocou umelej inteligencie tiež vedie k chybným zatknutiam, pričom menšiny sú opakovane nesprávne obviňované zo zločinov, ktoré nespáchali. Tieto nepresnosti vyvolali obavy a používanie AI v polícii kritizovala aj americká komisia pre občianske práva.

Existuje téza, že nástroje umelej inteligencie sú neomylné a presné, keďže vykonávajú analýzu. Sú však postavené na údajoch od ľudí a tí môžu byť zaujatí, alebo sa jednoducho mýliť, čo môže znamenať problémy už hneď na začiatku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú