Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Severná Kórea úspešne otestovala nadzvukovú strelu, informovali v stredu miestneho času (v utorok neskoro večer SEČ) tamojšie štátne médiá. Ide o druhé takéto vypálenie strely zo strany KĽDR za menej ako týždeň, píše agentúra AFP.

Na odpálenie rakety nesúcej „hypersonické kĺzavé vozidlo“, ktorá „presne zasiahla cieľ vzdialený 1 000 kilometrov“, dohliadal severokórejský vodca Kim Čong-un, napísala kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA). Konečný test údajne jasnejšie potvrdil vynikajúcu manévrovaciu schopnosť tejto strely.

Fotografie zverejnené na webstránke Rodong Sinmun, oficiálnych novín vládnucej strany, zachytili, že strela bola odpálená z pevniny a okolo lídra krajiny, ktorý na to dohliadal, stáli muži vo vojenských uniformách.

Takéto strely sú výrazne nebezpečnejšie

Juhokórejská armáda uviedla, že utorkové odpálenie strely dosiahlo nadzvukovú rýchlosť a preukázalo jasné známky „pokroku“ oproti minulotýždňovému raketovému testu. AFP pripomína, že nadzvukové rakety je omnoho ťažšie sledovať i zachytiť.

Misia USA pri OSN, ku ktorej sa v pondelok pridali aj Francúzsko, Írsko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a Albánsko, vydala spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdila minulotýždňový raketový test KĽDR.

Podľa agentúry AFP Pchjongjang vlani skúšobne odpálil nový typ riadených striel dlhého doletu, balistické rakety priamo z vlaku, či úspešne otestoval novú hypersonickú strelu Hwasong-8. Rezolúcie OSN pritom zakazujú Severnej Kórei uskutočňovať skúšky balistických rakiet, ktoré by mohli v závislosti od svojej konštrukcie niesť aj jadrovú hlavicu. Na túto izolovanú krajinu boli navyše za jej jadrový program uvalené prísne medzinárodné sankcie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú