Prehľad
Mobilná sieť

2G sieť: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 - SIM 1 a SIM 2
3G sieť: HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
4G sieť: LTE1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 19(800), 20(800), 28(700), 38(2600), 40(2300), 41(2500)

Rozmery a hmotnosť

159,4 x 76 x 9,3 mm
193 gramov

Displej

LTPS IPS LCD panel, 6,2-palcový, rozlíšenie 720 x 1570 pixelov, 19.5:9 pomer strán, hustota pixelov 279 ppi, ochranné sklo Corning Gorilla Glass 3

Čipset

Qualcomm Snapdragon 632 (14 nm), 8-jadrový 4x1,8 GHz Kryo 250 Gold a 4x1,8 GHz Kryo 250 Silver
Grafický čip: Adreno 506

RAM

4 GB

Operačný systém

Android 9.0 Pie

Pamäť

64 GB s možnosťou rozšírenia prostredníctvom microSD

Fotoaparát

rozlíšenie 12 MPx, clona f2.0, veľkosť pixelov 1.25µm, PDAF zostrovanie, HDR
Video: 4K pri 30fps, FullHD pri 30fps
Selfie: 8 MP, clona f/2.2, veľkosť pixelov 1.12µm

Konektivita

Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot
Bluetooth 4.2, A2DP, LE
GPS, s podporou A-GPS, GLONASS
NFC, Radio, USB typu C, USB On-The-Go

Batéria

5000 mAh s podporou rýchleho nabíjania 15 W

Ostatné

Snímač odtlačkov prstov na zadnej strane, silikónový kryt v balení, Moto gestá

Plusy

+ Obrovská batéria a plná 2-dňová výdrž
+ Cena
+ Najnovší Android
+ Všetky potrebné doplnky: USB C, NFC aj 3,5mm jack
+ Zlepšili sa fotoaparáty

Mínusy

- Objemná a ťažká konštrukcia
- Len HD+ displej
- Výkonu mohlo byť o čosi viac

Hodnotenie redakcie
Užívateľské hodnotenie
Hodnotiť tu
Konštrukcia
7.8
6.3
Displej
7.5
6.3
Výkon
7.5
5.1
Operačný systém
8.0
6.5
Fotoaparát
8.0
6.1
Výdrž batérie
9.5
8.0
Zhodnotenie

Jedna z najúspešnejších smartfónových sérií do 250/300 eur na Slovensku, tak má svojich ďalších pokračovateľov. Dôležitým predstaviteľom radu Moto G bude dozaista model G7 Power. Prináša do oblasti dostupných smartfón skvelú výdrž, slušný výkon a systém, a tiež doplnky v podobe USB typu C, 3,5mm jacku či NFC. Čo je ďalšia dobrá správa, medziročne sa zlepšenia dočkali fotoaparáty.

Aj keď napríklad s konkurentmi od Huawei (P Smart 2019), Honor (Play) alebo Xiaomi (Mi 8 Lite) stráca v kvalite a rozlíšení displeja či vo výkone, používateľov môže presvedčiť ďaleko lepšou výdržou batérie. To je v kategórii do 250 € dôležitý faktor. Treba ale pritom myslieť na nie až tak atraktívny dizajn a väčšiu konštrukciu. Z novej série Moto G7, však model G7 Power patrí, mimo modelu Plus, k najlepšej voľbe.

7.9
Hodnotenie redakcie
6.4
Užívateľské hodnotenie
10 HODNOTENÍ
Hodnotili ste

Lenovo, respektíve Motorola, predstavili štyroch nasledovníkov svojej najúspešnejšej smartfónovej série. Model G7 Power prichádza s obrovskou 5000 mAh batériou, ktorá je najväčším ťahákom zariadenia. V tejto recenzii zistíš, koľko vydrží na jedno nabitie a aké sú ďalšie kľúčové vlastnosti zariadenia.

Sleduj Fontech.sk aj na Facebooku, YouTube a Instagrame!

Séria Moto je tým najdôležitejším, čo Lenovo v oblasti smartfónov má. Veľmi úspešné boli minuloročné modely, čím opäť nadviazali na predchodcov, a hlavne, značke sa darilo v predaji u operátorov, čo je na trhu stále kľúčové. Motorola nedávno predstavila až štyri novinky z radu Moto G7, ktoré teraz opäť bojujú o priazeň fanúšikov. V strednej triede sa tak črtá ďalší veľký súboj.

Moto G7 Power sa ako nový člen G série pýši ohromnou kapacitou batérie. Ponúka až 5000 mAh a ide jednoznačne o jeden z hlavných ťahákov, ktorý láka používateľov. Dokáže však k tomu pridať viac? To sme zisťovali v recenzii na Moto G7 Power.

Dizajn a konštrukcia

V porovnaní s predchodcami sa v konštrukcii veľa zmien neudialo. Aj keď je model Power v podstate novinkou, veľmi sa podobá na minuloročný Moto G6 Play. Vzadu nájdeme plastovú konštrukciu, ktorej dominuje kruhové zoskupenie jedného fotoaparátu a blesku. Konštrukcia jemne vystupuje, ale problémy to nespôsobuje.

FonTech

Pod fotoaparátom sa nachádza kruhový snímač odtlačkov prstov s logom výrobcu. Pri hodnotení jeho funkčnosti nemusíme veľmi váhať. Ide o spoľahlivý a rýchly senzor, ktorý dokazuje, že Motorola to v tejto oblasti naozaj vie. Spomíname si ešte na model Moto G4 Plus, ktorý mal už pred pár rokmi ponúkal bleskurýchly snímač. Výrobca v tomto smere nepoľavuje. Smartfón pritom ponúka aj možnosť odomykania skenom tváre, ale tak ako pri iných 2D riešeniach, z hľadiska bezpečnosti aj použiteľnosti odporúčame využívať štandardný snímač odtlačkov.

Plastová zadná konštrukcia priťahuje odtlačky, ale o čosi menej výrazne ako na modeloch využívajúcich sklo. Zároveň sa Moto G7 Power prezentuje lepšou odolnosťou voči škrabancom ako napríklad Huawei P Smart 2019, ktorý sme testovali nedávno.

Treba povedať, že v porovnaní s týmto konkurentom, pôsobí Moto výrazne mohutnejšie. Je to „zásluha“ kombinácie niekoľkých faktorov. Pri rovnakej uhlopriečke displeja, je tento model o niekoľko milimetrov vyšší, hrubší aj širší. Váži tiež o takmer 30 gramov viac. Veľkosťou patrí k najmohutnejším v kategórii, čo je, samozrejme, do značnej miery dôsledkom veľkej batérie. Ide tak rozhodne o telefón do väčších rúk.

Veľkosť ovplyvňujú aj pomerne široké rámiky. Najmä ten spodný sa nedarí zmenšiť a výrobca tam naďalej dopĺňa svoje meno. Našťastie, zmizol odtiaľ nevkusný otvor pre mikrofón, ktorý narúšal celú symetriu zariadenia. Na hornej strane už aj Moto séria prešla na dizajn s výrezom podobným iPhone X. Skrýva sa v ňom fotoaparát, reproduktor a senzory.

Skvelou správou je, že na rozdiel od Huawei P Smart 2019, Moto prináša aj moderný konektor USB typu C. Ktorý by však už mal byť povinnou jazdou. Nezabudlo sa ani na 3,5mm audio jack a NFC. Aj to môže výrazne zavážiť pri rozhodovaní sa medzi zariadeniami strednej triedy. Konštrukcia Moto G7 Power ponúka aj hybridný slot pre microSD kartu a druhú SIM. O vodeodolnosti v tejto triede ešte netreba uvažovať.

Dávid Igaz / FonTech

Moto G7 Power nemá tak efektný dizajn ako niektorí konkurenti, ale spĺňa svoju úlohu priniesť používateľom strednej triedy moderný USB C, rýchly snímač odtlačkov, obrovskú batériu, NFC aj 3,5mm jack. Ak však budeš chcieť do konštrukcie vniesť trochu života, siahni namiesto čierneho prevedenia po tom farebnejšom, dostupná bude verzia Violet.

Displej

Motorola v prípade Moto G7 Power potrebovala aj niekde pošetriť. Výrobca tak siahol po LCD displeji s rozlíšením HD+ pri 6,2-palcovej uhlopriečke. Pozerať sa na to dá z dvoch uhlov. Drvivej väčšine bežných používateľov to nebude vadiť, dokonca si to ani nevšimnú, a to až dovtedy, kým nezačnú svoj displej porovnávať s lepšími modelmi v tomto kritériu. Rozdiel však je proti FullHD je jednoducho v priamom porovnaní vidieť a s tým treba počítať.

Ani automatická regulácia jasu stále nie je na uspokojivej úrovni a jas často upravuje skokovo a nepresne. K dispozícii je ešte možnosť nastavenia farieb displeja, medzi možnosťami sú režimy prirodzený, zosilnený a sýty.

Huawei so svojím P Smart 2019 je v oblasti kvality displeja ďalej a patrí v cenovej kategórii k najlepším. Na druhej strane, riešenie Motoroly šetrí batériu aj spomínané finančné náklady. V tejto cenovej kategórii používateľ jednoducho nemôže mať všetko.

Výdrž

Napriek kompromisu v oblasti displeja má Moto G7 Power potenciálny tromf v rukách. Jeho batéria ponúka 5000 mAh energie, čo je o tretinu až polovicu viac ako drvivá väčšina konkurentov. Čo to ale znamená pri reálnom používaní? Asi toľko, že vo výdrži patrí tento smartfón k absolútnej špičke. Dva plné dni bez nabíjania budú skutočnosťou pre väčšinu používateľov so štandardnými nárokmi.

Výdrž 2,5 dňa je reálna pre nenáročných používateľov, veľmi ďalej sa však už dostať nedá a treba siahať po nabíjačke. Každopádne, odhliadnuc od ďalších špecifikácií, takýto výkon dnes nevídame ani u vlajkových lodí a Moto G7 Power prináša do strednej triedy kvalitu, ktorá zaujme mnohých. Práve táto oblasť tak právom patrí k najväčšiemu ťaháku Moto G7 Power. Výdrž je totiž pre bežných používateľov oblasť, kvôli ktorej vedia prepáčiť mnohé kompromisy.

K dispozícii je aj rýchlonabíjačka s výkonom 18 W. Plné nabitie trvá niečo málo pod 2 hodiny. Na papieri to neohúri, treba však brať do úvahy, že ide o nabíjanie 5000 mAh akumulátora, ktorý vyžaduje doplnenie väčšieho množstva energie. Ešte raz musíme pochváliť Motorolu, že nekalkulovala a implementovala do zariadenia USB typu C.

Výkon

Moto G séria už tradične spolieha na procesor Snapdragon. Tento rok je to model Snapdragon 632, čo znamená 14nm, osemjadrový čipset, doplnený o grafický čip Adreno 506 a 4 GB RAM. Opäť sa na to dá pozerať z dvoch strán. Prvá ukazuje, že na strednú triedu to stačí, druhá, že konkurencia dokáže ísť vyššie. Huawei P Smart 2019 má citeľne lepší Kirin 710 a Xiaomi Mi 8 Lite zas Snapdragon 660.

Výsledky Geekbench:

  • Test jedného jadra: 1 490 bodov (P Smart 2019) vs. 1 257 bodov (Moto G7 Power)
  • Test viacerých jadier: 5 266 bodov (P Smart 2019) vs. 4 505 bodov (Moto G7 Power)

AnTuTu:

  • 126 852 bodov (P Smart 2019) vs. 107 664 bodov (Moto G7 Power)

Cítiť to aj počas práci s telefónom. Napriek tomu, že systémom je prakticky čistý Android, pri vyššej záťaži sa vytráca plynulý a rýchly zážitok. Z grafického výkonu veľmi pomáha zariadeniu HD displej, vďaka ktorému si naďalej používateľ plynulo zahrá napríklad PUBG. Asi netreba spomínať, že na najnižších nastaveniach grafiky, čo je následkom aj HD rozlíšenia displeja. Na bežné používanie je teda Moto G7 Power dostačujúci, ďalej však treba trošku zmierniť očakávania.

Systém

Motorola zabodovala aj implementáciou nového Androidu 9, nateraz ešte bez funkcie digitálnej rovnováhy, ktorá analyzuje digitálne správanie používateľa. Mimo toho ide o takmer čistú verziu operačného systému od Google. Klasickým prídavkom sú Moto Gestá, ktoré sú naozaj spestrením používateľského rozhrania.

Najmä možnosť potrasenia zariadenia pre spustenie fotoaparátu alebo žiarovky sú hitmi. Dostupný je naďalej aj Moto Displej, ktorý zobrazuje základné informácie na zhasnutej obrazovke, aj možnosť ovládania jedným dotykom.

Čo sa týka predinštalovaných aplikácií, tak situácia sa nezlepšila v oblasti programov pre správu fotografií a hudby. Aplikácie Google Photos a Hudba Play sú skôr určené pre cloudové používanie a synchronizáciu. Žiaľ situáciu komplikuje fakt, že v obchode Play sú mnohé riešenia síce dostupné zadarmo, ale s otravnými reklamami.

Motorola by trochu mohla pozmeniť aj preddefinované Moto zvonenia a zvuky, ktoré naozaj nie sú príjemné na posluch a nás niekedy viac vystrašia ako upozornia. V nastaveniach nájdeme aj príjemnejšie možnosti nastavenia, v podobe napríklad tmavého režimu sťahovacej lišty domovskej obrazovky. Pridať by sa mohol tmavý motív celého systému. Nočný režim vie eliminovať modré svetlo, čo je vhodné pri používaní zariadenia vo večerných hodinách.

V oblasti systému teda Motorola naďalej stavia na jednoduchosť a čistý operačný systém od Google. To môže byť výhoda aj nevýhoda zároveň. Iní konkurenti totiž stavujú na širšej možnosti personalizácie systému a bohatšie možnosti nastavení. Samozrejme, ešte stále sú tu rôzne launcher aplikácie v obchode Google Play.

Fotoaparát

Recenziu zakončíme pri fotoaparátoch, kde nás Moto G7 Power mimoriadne prekvapil. Pozitívne. Totiž oblasť fotoaparátov je pri zariadeniach strednej triedy pálčivou témou, ktorá často bolí. A bolo to tak často aj u Moto zariadení. Tentoraz prichádza G7 Power s jedným 12 MPx snímačom na zadnej strane a 8 MPx senzorom v prednej časti. Hlavne zadný senzor nám umožnil za dobrého svetla zachytávať kvalitné snímky.

Prekvapil nás už v porovnaní s Huawei P Smart 2019, kde bol lepší. V súboji proti čínskemu gigantovi to je úctyhodný výkon. Moto G7 Power má lepší dynamický rozsah a lepšie fotky zachytával aj v horších svetelných podmienkach. Aj po tejto úvodnej pochvale ale treba myslieť na to, že ide o smartfón za cenu pod 250 € a tu sa žiadne fotografické súťaže vyhrávať nebudú.

Pozrieť fotoporvnanie Moto G7 Power a Huawei P Smart 2019

Recenzia  | Moto G7 Power – Testovacie fotografie

Portrétový režim na Moto funguje trochu ťažkopádne a v horších svetelných podmienka musí používateľ pri všetkých snímkach očakávať nastupujúci šum. Celkovo sa ale medziročne fotoaparáty citeľne zlepšili. Škoda ešte aplikácie fotoaparátu, ktorá pôsobí oproti Samsungom či Huawei zastaralo, vizuálne neprívetivo a pomaly. Toto je oblasť, kde musí výrobca Moto G série pridať.

Hodnotenie

Jedna z najúspešnejších smartfónových sérií do 250/300 eur na Slovensku, tak má svojich ďalších pokračovateľov. Dôležitým predstaviteľom radu Moto G bude jednoznačne model G7 Power. Prináša do oblasti dostupných smartfón skvelú výdrž, slušný výkon a systém, a tiež doplnky v podobe USB typu C, 3,5mm jacku či NFC. Čo je ďalšia dobrá správa, medziročne sa citeľného zlepšenia dočkali fotoaparáty.

Aj keď napríklad s konkurentmi od Huawei (P Smart 2019), Honor (Play) alebo Xiaomi (Mi 8 Lite) stráca v kvalite a rozlíšení displeja či vo výkone, používateľov môže presvedčiť ďaleko lepšou výdržou batérie. To je v kategórii do 250 € dôležitý faktor, ktorý používatelia často preferujú. Treba ale pritom zároveň myslieť na nie až tak atraktívny dizajn a väčšiu konštrukciu. Ak sa však pozrieme na celú novú Moto sériu, G7 Power patrí mimo po G7 Plus k najlepšej voľbe a znova ponúkne vysokú kvalitu v strednej triede smartfónov.

O autorovi
Pavol Lupták
Už počas štúdia na vysokej škole bol môj záujem pomerne neustále upriamený na najnovšie novinky zo sveta moderných technológií a vedy. S radosťou ich teraz testujem a najmä odhaľujem ich nedostatky. Zaujímam sa aj o témy ohľadom bezpečnosti dát a ochrany súkromia na internete. Moje postrehy a niečo zo súkromia môžeš sledovať aj na Instagrame a Twitteri (@l_u_p_t_i). E-mail: [email protected]