Bezpečnostné prvky smartfónov majú ochrániť naše súkromie pred cudzími ľuďmi, no niekedy to dokážu robiť až príliš razantnými krokmi. V prípade modelov od Apple tu nájdeme aj možnosť, ktorá sa postará o to, aby všetky údaje používateľa po niekoľkých nesprávnych pokusoch o odomknutie heslom zmizli. Hoci sa niekomu môže strata dát zdať ako scenár zo zlého filmu, iPhony sa týmto spôsobom snažia používateľov len chrániť a tí by mali túto možnosť využiť. 

Sleduj Fontech.sk aj na Facebooku, YouTube a Instagrame!

Pri nastavovaní bezpečnosti nového iPhonu mnohí odmietnu funkciu, ktorá môže jedného dňa zachrániť ich súkromie pred tým, aby sa dostalo do rúk zlodeja. V prípade slabého zabezpečenia smartfónu totiž nie je veľký problém dostať sa do systému, kde si už môže hocikto pozerať súkromné fotografie, správy a ďalší obsah. Tejto situácii sa však môžu všetky iPhony vyvarovať pomocou funkcie, ktorá po 10 neúspešných pokusoch o odomknutie systému z neho vymaže všetky osobné údaje.

Jednoduchá, no účinná pomoc

Mnohí sa však boja túto možnosť využiť, pretože v prípade, ak by k takémuto problému došlo, stratia všetko, čo si vo svojom iPhone schovávali dlhý čas. Ani vymazanie údajov týmto spôsobom ale nie je úplne jednoduché a potrvá to aj 3 hodiny. Na to upozornil aj John Gruber z portálu Daring Fireball. Po prvých 5 pokusoch sa totiž iOS zablokuje na 1 minútu a používateľ je obmedzený iba na volanie tiesňovej linky. Po šiestom neúspešnom pokuse sa systém zablokuje na 5 minút a po siedmom pokuse na 15 minút. Pokým by teda niekto zadal 10 neúspešných hesiel, trvalo by mu to zhruba aj 3 hodiny.

Nenechaj si ujsť
Táto spoločnosť vyhlasuje nepríjemnú správu: Dokážeme prelomiť zabezpečenie iPhonov so 100 % úspešnosťou

Vymazanie údajov pomocou tejto možnosti teda nie je jednoduchou úlohou. V bežnom živote by dieťa či niekto iný nedokázal zo zamknutého iPhonu behom chvíle odstrániť súkromné dáta. Napriek tomu je táto ochrana vhodným spôsobom ako niekomu zabrániť v prístupe k týmto údajom.

Stačí, ak si majiteľ iPhonu túto funkciu aktivuje v Nastaveniach, kde pod záložkou Touch ID a kód, respektíve Face ID a kód, nájde možnosť „Vymazať dáta“. Jednoduchým kliknutím tak každý môže ochrániť svoje súkromie, ktoré by sa inak mohlo pri odcudzení iPhonu dostať do nesprávnych rúk.

O autorovi
Matúš Mitro
Milovník nových technológií, obzvlášť tých zo sveta smartfónov, ktoré mu učarovali už poriadne dávno. Má rád dobrú hudbu, nepohrdne kvalitným filmom, ale ani debatou o rôznych inováciách. Kontakt: [email protected]