Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Parížska dohoda, ktorú podpísali aj štáty Európy, má za cieľ spomaliť globálne otepľovanie a preferovať obnoviteľné zdroje energie. K tým patrí aj solárna elektrina, ktorú chce na náš kontinent dodávať tuniská spoločnosť priamo z Afriky.

TuNur, firma pôsobiaca v sektore energetiky, plánuje v tuniskej časti saharskej púšte vybudovať obrovskú solárnu elektráreň. Tá by mala po dokončení produkovať 4,5 GW energie, ktorá bude podmorskými káblami prúdiť do Talianska, Francúzska a na Maltu. Teda to aspoň sľubuje projekt, ktorý momentálne čaká na schválenie od vlády Tuniska.

Ak TuNur nakoniec dostane zelenú, elektráreň a celá infraštruktúra má byť hotová v priebehu niekoľkých rokov. Podľa informácií britského denníka The Guardian, stavať by sa mohlo začať na začiatku 2019, pričom v horizonte ďalších dvoch rokov už má existovať aj energetické spojenie s Maltou. V období 2023 je zas naplánované spustenie dodávok elektriny do Talianska a o rok neskôr už aj do Francúzska. Projekt má zhltnúť 5 miliárd eur.

Energia zo Slnka poslúži na pohon turbín

Solárna elektráreň v Tunisku nebude využívať fotovoltalické panely. TuNur plánuje získavať energiu pomocou obrovského množstva parabolický zrkadiel, ktoré budú odrážať slnečné lúče do špeciálnych veží s výškou takmer 200 metrov. Tu bude dochádzať k ohrevu vody a vyprodukovaná vodná para poslúži na pohon turbín, ktoré vyrobia elektrinu. Celkovo chce tuniská spoločnosť dodávať energiu až do dvoch miliónov európskych domácností.

Aktivisti vyjadrujú pochybnosti

V súvislosti so smelými plánmi sa však vynárajú aj rôzne otázky a pochybnosti ohľadom ich uskutočniteľnosti.

„Našim najväčším problémom je dôveryhodnosť spoločnosti TuNur, pretože ich internetová stránka hovorí, že majú skúsenosti len s dvoma malými solárnymi projektmi. Máme veľké obavy o ich schopnosti vybudovať tento projekt a zabezpečiť naň finančné prostriedky“ – Chafik Ben Rouine, hovorca pozorovacej organizácie Tunisian Economic Observatory.

Ozývajú sa aj ďalší aktivisti, ktorí poukazujú na dopady pre občanov Tuniska. Podľa nich je tento projekt pre obyvateľov nevýhodný a nie je v ich záujme.

„Projekty ako TuNur upierajú miestnym ľuďom kontrolu a prístup k svojej krajine, zbavujú ich zdrojov a sústreďujú vytvorenú hodnotu do rúk domácich a zahraničných elít a súkromných spoločností“ – Hamza Hamouchene, člen organizácie War on Want.

Či sa teda projekt nakoniec uskutoční je výrazne otázne, momentálne prebieha jeho posudzovanie tamojšou vládou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú