Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Popri predstavení očakávaného Xiaomi Mi5C uzrelo svetlo sveta aj nové Redmi 4X. Jeho príchod nás však veľmi neprekvapil, nakoľko len nedávno predstavil výrobca model Redmi Note 4X.

K dnešnému dňu už existujú celkovo štyri smartfóny z rady Redmi 4, ktorá má na starosti nižšiu až strednú triedu. Je medzi nimi klasické Redmi 4A, Redmi 4 Pro, odľahčené Redmi 4A a nové Redmi 4X. Ak sa obzeráš po novom smartfóne a nevieš sa medzi týmito štyrmi rozhodnúť, potom je nasledovné porovnanie práve pre teba.

nenechaj si ujsť
Xiaomi Redmi 4X oficiálne: Príjemné prekvapenie za pár „korún“

Displej

Všetky štyri modely disponujú displejmi veľkými 5-palcov, čo je na dnešnú dobu vcelku prijateľná uhlopriečka aj pre ovládanie jednou rukou. Rozdiel tak spočíva iba v rozlíšeniach. Kým Redmi 4, 4A a 4X ponúkajú nižšie HD rozlíšenie, Redmi 4 Pro už dostalo jemnejšie FullHD rozlíšenie.

Ak ti na kvalite displeja záleží a chceš si vychutnať ostrejší obraz, potom je pre teba naozaj vhodné len Redmi 4 Pro. Na druhej strane, HD rozlíšenie je na 5-palcovú uhlopriečku úplne dostatočné a má dobrý vplyv na výdrž batérie.

Procesor

Výbava po výkonovej stránke je pri každom modeli odlišná. V low-endovom Redmi 4A pracuje Snapdragon 425, v základnom Redmi 4 Snapdragon 430 a v najnovšom Redmi 4X novší Snapdragon 435. Zo zoznamu sme vynechali Redmi 4 Pro, nakoľko to ponúka procesor z úplne inej rady, a to populárny Snapdragon 625. Tým pádom je Redmi 4 Pro jednoznačným víťazom, ak zoberiem do úvahy celkový výpočtový výkon.

xiaomi redmi 4a

Aby si mal lepší prehľad v týchto procesoroch, pripravili sme si pre teba stručné porovnanie. Začneme 425-kou, ktorá obsahuje štyri jadrá na frekvencii 1.4 GHz a grafický akcelerátor Adreno 308. Snapdragon 430 aj 435 v sebe zas ukrývajú osem jadier s taktom 1.4 GHz a lepšiu grafiku Adreno 505. Aký je vlastne rozdiel medzi 430-kou a 435-kou? Podpora LTE sietí. Kým 435-ka podporuje LTE Cat. 7, 430-ka má vo výbave iba Cat. 4. Znamená to, že pokiaľ sa rozhodneš pre model so Snadragonom 435, vychutnáš si rýchlejší 4G internet, aj keď len na obmedzenej trojici európskych frekvencií.




Pamäť RAM a interné úložisko

Ponuka pamäťovej výbavy je celkom pestrá a mala by bohato stačiť takmer každému. Redmi 4A a základné Redmi 4 sa vyrábajú iba v konfigurácii s 2 GB pamäťou RAM a 16 GB úložiskom. Najnovšie Redmi 4X je dostupné v dvoch variantoch, a to s 2 GB RAM a 16 GB úložiskom, repsketíve s 3 GB RAM a 32 GB internou pamäťou.

xiaomi redmi 4

Redmi 4 Pro zas kúpiš len s 3 GB RAM pamäťou a 32 GB úložiskom. Avšak, ak by ti žiadna veľkosť úložiska nevyhovovala, môžeš si ho pri každom modeli rozšíriť microSD kartami až do kapacity 128 GB.

nenechaj si ujsť
Poznáme špecifikácie a dátum predstavenia Xiaomi Mi6

Fotoaparát

V tomto prípade takmer nie je o čom diskutovať, keďže skoro všetky smartfóny rady Redmi 4 sú vybavené rovnakým 13 MPx hlavným snímačom s clonou f/2.2 a rovnakým 5 MPx selfie fotoaparátom. Rozdiel nájdeme iba v najnovšom Redmi 4X, ktoré má nižšiu clonu f/2.0.

Batéria

Vo všetkých modeloch rady Redmi 4 nájdeš masívnu 4100 mAh batériu, až na najlacnejšie Redmi 4A. To dostalo do výbavy akumulátor s kapacitou 3120 mAh, no vďaka efektívnemu procesoru a HD displeju by mala byť výdrž viac než len dobrá.

Snímač odtlačkov prstov

Snímače odtlačkov prstov sa minulý rok dostali do väčšiny smartfónov, a to aj do nižšej triedy. Pod hranicou 100 € nájdeš niekoľko kúskov s touto vymoženosťou, no Redmi 4A medzi nimi, bohužiaľ, nie je. Ak teda preferuješ pohodlnejšie odomykanie a si ochotný si niečo priplatiť, potom je pre teba vhodnejšie Redmi 4, Redmi 4 Pro alebo Redmi 4X.

xiaomi redmi 4

Ceny

Pozreli sme sa do aktuálnej ponuky e-shopov, aby sme našli najvýhodnejšiu ponuku každého smartfónu. Takéto sú teda aktuálne najnižšie ceny:

xiaomi redmi 4
zdroj fotografie: Dgtle

Ktorý je ten pravý pre teba?

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú