V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Americká spoločnosť Boeing pripravuje významné navýšenie kapitálu. Plánuje získať viac ako 15 miliárd USD, čo zodpovedá približne 13,86 miliardám eur. Tento kapitál by mal podľa zdrojov získať prostredníctvom predaja akcií a konvertibilných dlhopisov už na začiatku týždňa. Spoločnosť sa v poslednom čase snaží posilniť svoje finančné zdroje, pretože čelí značnému ekonomickému tlaku spojenému s prebiehajúcim štrajkom zamestnancov.

Situácia Boeingu sa zhoršila minulý týždeň, keď zamestnanci odmietli návrh na zvýšenie platov, čo znamená pokračovanie štrajku, ktorý trvá už od septembra.

Problémy s výrobou a zrušenie pracovných miest

Štrajk spôsobuje spoločnosti výrazné finančné náklady, ktoré sa odhadujú na niekoľko miliárd dolárov. V neposlednom rade sa zhoršuje už tak napäté hospodárenie Boeingu. Spoločnosť pritom nedávno vykázala stratu až vo výške 6,17 miliardy USD za tretí štvrťrok, čo ilustruje vážnosť jej finančnej situácie.

Okrem štrajkov musí Boeing riešiť aj dôsledky predchádzajúcich rozhodnutí o obmedzení výroby viacerých svojich modelov. Kvôli pretrvávajúcim problémom dočasne zastavil výrobu najpredávanejších modelov lietadiel 737 Max, 777 a 767.

Začiatkom októbra navyše Boeing oznámil, že plánuje zrušiť približne 17 000 pracovných miest, čo predstavuje 10 % z celkovej pracovnej sily. Tento krok je súčasťou reštrukturalizácie, ktorá má priniesť úspory a lepšie finančné riadenie.

Boeing

Odklady dodávok lietadiel a ďalšie plány

Kvôli závažným finančným problémom a optimalizácii výroby Boeing dokonca odložil aj prvé dodávky svojho modelu 777X, ktoré teraz očakáva až o rok neskôr, než bolo pôvodne plánované. Tento model je pre Boeing veľmi významný, keďže má byť odpoveďou na konkurenčný tlak v sektore veľkokapacitných lietadiel.

Boeing sa aktuálne snaží vrátiť k stabilite prostredníctvom nového kapitálového vstupu. Finančné prostriedky majú pomôcť firme prekonať aktuálne krízové obdobie a pokryť všetky vzniknuté straty. Ako sa táto situácia bude ďalej vyvíjať, ukáže najbližšie obdobie. Pre spoločnosť to bude rozhodujúce v súvislosti s ich ďalšou výrobnou stratégiou a v neposlednom rade, aj so zamestnaneckou politikou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú