Používanie auto-kamier, známych ako „dashcams“, sa stáva čoraz populárnejším medzi slovenskými vodičmi. Tieto kamery umožňujú zaznamenávať situácie na cestách, čo môže byť veľmi užitočné pri dokumentovaní dopravných nehôd alebo pri obhajobe vlastných práv v prípade dopravných konfliktov.

No, napriek ich nesporným výhodám je potrebné mať na pamäti, že používanie auto-kamier prináša určité legislatívne a etické obmedzenia, najmä pokiaľ ide o ochranu osobných údajov.

„Na Slovensku platí, že používanie auto-kamery, ktorá zaznamenáva dianie na verejných priestranstvách, vrátane iných vozidiel a osôb, sa považuje za spracúvanie osobných údajov podľa nariadenia GDPR. To znamená, že vodiči, ktorí používajú auto-kamery, musia dodržiavať určité pravidlá, najmä ak zábery plánujú zverejňovať alebo používať na verejné účely,“ upozorňuje odborník na ochranu osobných údajov z advokátskej kancelárie Dagital Legal.

Unsplash

Základným pravidlom je preukázanie tzv. oprávneného záujmu. To znamená, že vodič môže používať kameru napríklad na ochranu vlastných práv alebo ako dôkazový materiál v prípade dopravnej nehody. Tento záujem je v poriadku za predpokladu, že zábery nebudú slúžiť na iné účely, napríklad komerčné využitie bez súhlasu osôb, ktoré boli zaznamenané.

Ak vodič plánuje videá zverejňovať napríklad na YouTube, mal by verejnosť o používaní kamery informovať. Toto sa môže dosiahnuť označením vozidla nálepkou alebo iným viditeľným spôsobom, ktorý nasmeruje verejnosť na podrobnejšie informácie, prípadne na webovú stránku s relevantnými informáciami.

Berthoty taktiež zdôrazňuje dôležitosť ochrany identity účastníkov záznamu. „Pri verejnom zdieľaní záberov z auto-kamier odporúčam tváre osôb a evidenčné čísla vozidiel rozmazať, aby sa zabránilo priamemu identifikovaniu účastníkov. Nedodržanie týchto pravidiel môže viesť k sankciám zo strany Úradu na ochranu osobných údajov,“ radí.

Peugeot Rifter je ideálny rodinný van, ktorý má zmysel aj s naftovým motorom

Nedodržanie týchto pravidiel môže pre vodičov viesť k sankciám zo strany Úradu na ochranu osobných údajov, ktorý má na starosti dohľad nad dodržiavaním GDPR na Slovensku.

Používanie auto-kamier teda prináša zaujímavý balans medzi osobnou bezpečnosťou a právnymi obmedzeniami. Kým tieto kamery môžu byť užitočné, je nevyhnutné, aby ich používatelia dodržiavali pravidlá ochrany osobných údajov. Aj keď legislatíva neobmedzuje používanie auto-kamier úplne, vodiči by mali byť opatrní a informovať sa o platných zákonoch a pravidlách, aby sa vyhli potenciálnym právnym problémom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú