Švajčiarski študenti z programu Gruyère Space Program (GSP) z Lausanne sa stali hviezdami internetu, keď ich raketový test takmer skončil katastrofou. Počas testu, keď prototyp rakety CALIBRI úspešne štartoval a pristál pri takzvanom „rocket hop“ teste, sa študenti rozhodli pridať k rakete kúsok švajčiarskej hrdosti – plátok gruyère. Na tému upozornil portál Futurism.

Vtip takmer spôsobil katastrofu

V rámci vývoja rakety CALIBRI, ktorá mala úspešne zvládnuť tzv. „rocket hop“ test, teda krátky štart a následné pristátie, sa študenti rozhodli trochu zavtipkovať. Na jednu z pristávacích nôh rakety pripevnili plátok švajčiarskej klasiky v podobe gruyère. Tento úsmevný moment mal zdôrazniť nie iba vážnosť vesmírneho projektu, ale aj ich lásku k švajčiarskemu dedičstvu. No na ich veľké prekvapenie sa experiment takmer skončil katastrofou.

„Áno, bol to naozaj gruyère, ktorá takmer spôsobiť katastrofu,“ zasmial sa Jérémy Marciacq, prezident GSP. Pri zostupe z maximálnej výšky 32 metrov totiž plátok syra narušil rovnováhu rakety a spôsobil jej prudké otáčanie. Študenti ostali na chvíľu v šoku, keď CALIBRI začal nekontrolovane rotovať a zostupovať. „Syr totiž vytvoril aerodynamický efekt, ktorý raketu roztočil,“ vysvetlil Marciacq.

Napriek nečakanému problému sa raketa bezpečne vrátila na zem, a čo je ešte prekvapujúcejšie, syr zostal prilepený a takmer nepoškodený aj napriek vysokej teplote trysiek. Študenti sa teda rozhodli uzavrieť svoj pokus symbolicky – syr si po úspešnom pristátí zjedli.

Nečakaná rotácia spôsobená syrom nakoniec priniesla cenné lekcie pre budúce testy rakety CALIBRI. Švajčiarski študenti tak nielen predbehli Európsku vesmírnu agentúru v dosiahnutí úspešného „rocket hopu“, ale zároveň sa vďaka svojmu vtipu naučili niečo nové o aerodynamike a stabilite.

Problémy mal aj Falcon 9

Falcon 9 niesol kozmickú loď Crew Dragon s dvomi astronautmi NASA. Misia prebehla na prvý pohľad bezchybne a prvému stupňu sa podarilo opäť pristáť, problémom sa ale stal prekvapivo druhý stupeň. Ten mal opätovne naštartovať motor a riadene spomaliť tak, aby bezpečne čiastočne zhorel v atmosfére a jeho zvyšky dopadli do oceánu.

Toto spomalenie ale neprebehlo podľa plánov a i keď zvyšky dopadli do oceánu, netrafili vyhradenú zónu. Federálny letecký úrad (FAA) Spojených štátov preto pozastavil lety týchto rakiet, kým prebehne vyšetrovanie.

Galéria výskumu Mesiaca a plánovaných misií

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú