Ľudstvo môže mať v budúcnosti ohromný problém s vodou. Klimatické zmeny totiž naplno udrú a naše vodné zdroje môžu skončiť fatálne. Preto je potrebné usilovať sa vymyslieť taký systém, ktorý by nám pomohol pretvoriť napríklad morskú vodu na pitnú. Portál TechSpot upozornil na jeden vydarený projekt.

Inžinieri z MIT prichádzajú s revolučnou technológiou, ktorá môže zmeniť život v oblastiach s obmedzenými zdrojmi pitnej vody. Nový solárny systém na odsoľovanie vody, vyvinutý tímom profesora Amosa Wintera, dokáže denne vyprodukovať až 5 000 litrov čistej vody, a to bez potreby batérií.

Solárny systém funguje v súlade s prirodzeným denným cyklom Slnka – odsoľovací proces sa zintenzívňuje počas slnečných hodín a pri prechode mrakov sa výkon automaticky prispôsobuje. Táto flexibilita je spojená s mimoriadnou účinnosťou, pričom systém dokáže využívať viac ako 94 % elektrickej energie vyrobenej zo solárnych panelov.

Čo robí túto technológiu tak výnimočnou, je absencia potreby energetických zásobníkov, ktoré sú zvyčajne potrebné pri konvenčných systémoch odsoľovania.

TechSpot

„Tradičné technológie odsoľovania vyžadujú stabilný prísun energie a používajú batérie na vyrovnanie premenlivej výroby solárnej energie. Náš systém však využíva solárnu energiu priamo a efektívne, pričom upravuje spotrebu v závislosti od aktuálnej slnečnej intenzity,“ vysvetľuje Winter.

Srdcom systému je metóda elektrodialýzy, ktorá pomocou elektrického poľa odstraňuje ióny soli z vody. Systém zahŕňa čerpadlá, ionomeničové membrány a sústavu solárnych panelov. Unikátnou vlastnosťou je schopnosť dynamicky meniť výkon niekoľkokrát za sekundu, čo zabezpečuje optimálne využitie dostupnej energie.

Technológia už prešla testovaním v reálnych podmienkach v Novom Mexiku, kde prototyp slúžil na zásobovanie vody pre malú komunitu. Tento solárny systém je ideálny na odsoľovanie brakických podzemných vôd, ktoré sa stávajú čoraz slanšími v dôsledku klimatických zmien.

Hlavnou výhodou je, že systém nevyžaduje prístup k morskej vode ani stabilnú elektrickú sieť, čo ho robí vhodným pre odľahlé oblasti, kde je prístup k sladkej vode obmedzený. MIT tím plánuje ďalšie testovanie a rozšírenie technológie, s cieľom zásobovať pitnou vodou väčšie komunity a mestá.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú