V nasledujúccom texte boli použité materiály TASR.

Čína vstupuje do sveta vesmírneho turizmu s ambicióznymi plánmi. Tento veľký krok naznačuje, že vesmírne lety sa pomaly stávajú realitou aj pre širokú verejnosť, hoci cena za túto unikátnu skúsenosť zatiaľ zostáva veľmi vysoká.

Čína sa tak zapája do rastúceho odvetvia vesmírneho turizmu. Čínsky startup Deep Blue Aerospace oznámil začiatok predaja prvých lístkov pre vesmírnych turistov, ktorí majú možnosť zažiť suborbitálny let. Prví dvaja záujemcovia si už zakúpili svoje miesta na palube rakety. Tá by podľa všetkého mala vzlietnuť v roku 2027. Cena za túto unikátnu skúsenosť je viac ako 195 000 eur za jeden lístok. Tento krok je súčasťou snahy rozšíriť komerčné vesmírne lety, ktoré doteraz dominovali hlavne americké spoločnosti.

Čo znamená suborbitálny let

Let, ktorý plánuje Deep Blue Aerospace, bude suborbitálny, čo znamená, že raketa sa síce dostane do vesmíru, no neobehne Zem. Turisti budú mať možnosť prekročiť Kármánovu hranicu, ktorá sa nachádza vo výške približne 100 kilometrov nad povrchom Zeme. Taktiež  je medzinárodne uznávaná ako hranica medzi atmosférou a kozmickým priestorom. Tento druh letu ponúka jedinečnú možnosť zažiť beztiažový stav a pohľad na Zem z vesmíru bez nutnosti dlhodobého pobytu na obežnej dráhe.

Jedným z najväčších problémov, ktorým čelí komerčný vesmírny sektor, sú vysoké náklady na štarty rakiet. Deep Blue Aerospace tvrdí, že riešením by mohli byť opakovane použiteľné rakety, ktoré by výrazne znížili cenu letov. Spoločnosť plánuje už v prvom štvrťroku 2025 otestovať technológiu na opätovné získanie nosnej rakety z obežnej dráhy. Práve to by mohlo otvoriť cestu k lacnejším letom pre širšiu verejnosť.

USSF

Konkurenčný boj o vesmírnych turistov

Vesmírny turizmus je síce relatívne mladý sektor, no záujem oň stále rastie. Zatiaľ čo americké firmy ako Blue Origin a SpaceX sú v tejto oblasti lídrami, ďalšie spoločnosti  vrátane čínskej štátnej firmy CAS Space, plánujú taktiež vstúpiť do tohto trhu. CAS Space dokonca uviedla, že vesmírne lety pre turistov chce spustiť do roku 2028. Čína tak začína dobiehať USA a Európu aj v tejto oblasti.

V nasledujúcich rokoch môžeme očakávať nárast konkurencie a technologických inovácií, ktoré by mohli spraviť vesmírny turizmus dostupnejší aj pre širšiu verejnosť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú