Technológie umelej inteligencie sa neustále vyvíjajú a postupne sa presúvajú z oblasti tvorby obrázkov aj k ich úpravám. Jedným z hlavných hráčov v tomto segmente je startup Midjourney, ktorý stojí za populárnym modelom generovania obrázkov na základe textu.

Spoločnosť nedávno oznámila, že pripravuje nový webový nástroj, ktorý umožní používateľom upravovať ľubovoľné obrázky z internetu pomocou svojich pokročilých AI schopností. O tejto téme informoval portál Techspot.

Minulý týždeň CEO Midjourney, David Holtz, zverejnil na oficiálnom serveri Discord podrobnosti o pripravovanom nástroji na úpravu obrázkov. Používatelia budú môcť nahrávať akékoľvek obrázky z webu, pričom nástroj využije najnovšie technológie ako sú depth controlnets, na inteligentnú zmenu tvarov a textúr.

To znamená, že hoci sa zachová pôvodný tvar scény alebo predmetu, nástroj podľa textového zadania upraví farby, textúry a detaily tak, aby zodpovedali požiadavkám používateľa.

Danthree Studio

Možné riziká zneužitia

Zatiaľ čo tento nástroj prináša obrovský potenciál pre kreatívcov, otvára aj nové otázky ohľadom možného zneužitia. Nástroje na úpravu obrázkov môžu byť použité na tvorbu deepfake videí alebo na porušovanie autorských práv vo veľkom rozsahu.

V Spojených štátoch zatiaľ neexistuje federálny zákon, ktorý by postihoval tvorbu deepfake. Niektoré štáty už však prijali zákony proti zneužívaniu AI na nelegálne účely, iné zvažujú podobné kroky.

Holtz si uvedomuje tieto riziká a priznal, že nástroj bude najprv sprístupnený len malej skupine používateľov z komunity Midjourney. Trvať by to malo až kým sa nevylepšia mechanizmy monitorovania a prevencie zneužitia. Zatiaľ však spoločnosť nemá presný plán ako tieto obmedzenia implementovať. Momentálne zhromažďujú spätnú väzbu od používateľov aby zistili kto by mal získať prístup ako prvý.

umelá inteligencia
Pixabay

Otázka zodpovednosti v AI svete

Midjourney sa už v minulosti snažil o transparentnosť a prijal štandardy metadát IPTC Digital Source Type, ktoré označujú obrázky generované AI. V tomto smere však zaostáva za konkurenciou ako napríklad Adobe, ktorý využíva pokročilejšiu technológiu C2PA. Tá dokáže sledovať celý editačný proces obrázkov a zvyšuje tak dôveryhodnosť a zodpovednosť pri ich používaní.

V auguste Midjourney spustil novú webovú stránku, kde si môžeš jednoducho vyskúšať generovanie obrázkov pomocou AI len na základe textových popisov. Stačí sa zaregistrovať prostredníctvom Google účtu. Po krátkej skúšobnej dobe sú k dispozícii rôzne predplatné plány, ktoré poskytujú ďalšie možnosti a funkcie. Tento nový nástroj na úpravu obrázkov otvára nové možnosti pre tvorcov ale aj výzvy pre ochranu práv a zabezpečenie zodpovedného používania AI technológií.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú