Výskumníci z Univerzity Binghamton v New Yorku vytvorili netradičnú umelú rastlinu, ktorá dokáže pomocou umelej fotosyntézy čistiť vzduch a vyrábať elektrinu. Ako uviedol portál BGR, umelá rastlina dokáže zo vzduchu odstrániť oxid uhličitý (CO2) oveľa rýchlejšie, než skutočné rastliny z prírody.

Zvýšené hladiny oxidu uhličitého v interiéroch

Výskumníci vo vedeckom článku uvádzajú, že WHO označila zlú kvalitu ovzdušia za najväčšiu environmentálnu hrozbu pre verejné zdravie na celom svete, ktorej je vystavených až 90 percent ľudí. Navyše, väčšinu času trávime v interiéroch budov, kde kvalita vzduchu je horšia než v exteriéri. Výskumníci sa tak rozhodli „zo zábavy“ vyrobiť umelú rastlinu, ktorá by dokázala kvalitne vyčistiť vzduch v interiéri.

Freepik

Umelá fotosyntéza pomocou vnútorného svetla

Projekt v súčasnosti slúži ako dôkaz konceptu. Umelá rastlina má päť biologických solárnych článkov a fotosyntetické baktérie. Dokáže odstraňovať oxid uhličitý zo vzduchu a generovať tak čistý kyslík, no zároveň produkuje aj dostatok elektriny na napájanie žiarovky. Podľa vedcov, umelá rastlina čistí vzduch oveľa efektívnejšie, než prírodné rastliny.

„Tento systém je navrhnutý tak, aby bol kompaktný, vyžadoval minimálny priestor a údržbu a zároveň ponúkal výrazne rýchlejší rast a udržateľnú výmenu plynu. Umelá rastlina využíva vnútorné svetlo, aby umožnila cyanobaktériám premieňať CO 2 a vodu na kyslík, čím sa zlepšuje kvalita vzduchu v interiéri,“ uvádzajú autori Maryam Rezaie a Seokheun Choi.

Rastlina je schopná poháňať umelú fotosyntézu pomocou vnútorného svetla, čo pre mnohé izbové rastliny predstavuje problém. Vedci v interiéri boli schopní znížiť úroveň oxidu uhličitého až o 90 percent – z pôvodných z 5 000 na 500 ppm. Tento údaj prevyšuje bežné 10-percentné zníženie, ktoré sú pozorované u prirodzených rastlín.

onlinelibrary.wiley.com/Maryam Rezaie/Seokheun Choi

Efektívne čistenie vzduchu, ktoré berie ohľad na globálne otepľovanie

Toto zariadenie by sa v budúcnosti mohlo stať efektívnym riešením pre čistenie vzduchu v interiéroch, kde tradičné odstraňovanie oxidu uhličitého je čoraz menej účinné. Ventilačné systémy totiž CO2 ťahajú aj z exteriéru a v dôsledku globálneho otepľovania ich hodnota stále narastá.

Umelá rastlina tak ponúka efektívne čistenie vzduchu v interiéroch, ktoré bude brať ohľad aj na globálne otepľovanie. Využitie umelých rastlín a geneticky upravených izbových rastlín by výrazne pomohlo znížiť emisie CO2.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú