Nemeckým vedcom z ETH Zurich sa podarilo otestovať novú technológiu umožňujúcu nevídanú rýchlosť prenosu dát a komunikácie vo vesmíre. Ako upozorňuje SciTechDaily, rekordné prenosové rýchlosti sa podarilo dosiahnuť vďaka jedinečným plazmonickým modulátorom. Testom sa podarilo dosiahnuť obrovské rýchlosti, potenciál tejto techniky je však v skutočnosti oveľa ďalej.

Malé, výkonné a efektívne

Spomínané modulátory majú byť pre túto úlohu ideálnou voľbou vďaka ich kompaktnosti, prekvapivo vysokému výkonu a objemu prenášaných dát a tiež nízkej spotrebe energie. Práve nízka spotreba je pri aplikácii vo vesmírnych zariadeniach kľúčovým parametrom, ktorý družici umožňuje poskytovať čo najviac služieb pri čo najmenšej veľkosti. Veľkosť či hmotnosť totiž vážne ovplyvňujú náklady na vynesenie takéhoto zariadenia do vesmíru.

Rýchlosť sa vyšplhala na 424 Gigabitov za sekundu, pri ktorých bol systém stále schopný opravovať chyby v dátach vytvorené rušením. S touto schopnosťou sa už počas experimentov podarilo dosiahnuť rýchlosť aj 774 Gbps, avšak zariadenie je skutočne len na experimentálnej báze a potrebuje čas, než sa stane prakticky využiteľnou technológiou.

U.S. Air Force

Už teraz však vedci predpokladajú, že je potenciál týchto zariadení oveľa ďalej a to na úrovni až 1,4 Tbps za pomoci optickej vesmírnej komunikácie. Ďalším krokom tímu zodpovedného za tento pokrok je dlhodobé testovanie. Aby bola takáto komunikácia praktická, musí byť aj dlhodobo spoľahlivá a to po dobu niekoľkých rokov.

Vesmírny laser vytvorili aj Česi

K optickej komunikácii medzi satelitmi nedávno prispeli aj českí vedci, ktorí vyvinuli zariadenie s názvom Coarse Pointing Assembly (CPA). To umožňuje laserom zamieriť na zrkadielko na vzdialenosť až 10 000 km s neuveriteľnou presnosťou.

CPA umožňuje prenos dát rýchlosťou až 100 Gbps, v minulosti sa dosiahla aj rýchlosť 200 Gbps na linke z orbitu na Zem. Optická komunikácia sa používa na prenos kvantovo šifrovaných dát a veľkých objemov dát, napríklad z radarových systémov.

Výhoda pre Zem aj vesmírny výskum

Rýchla vesmírna komunikácia je dobrou správou nielen pre civilizáciu priamo na Zemi, ale tiež pre vesmírny výskum. Družice skúmajúce iné planéty s nami komunikujú často s veľmi obmedzenou technikou, kvôli ktorej trvá napríklad posielanie snímok nesmierne dlho, prípadne je nutné znížiť ich kvalitu.

Ak však bude optická komunikácia spoľahlivá a dostatočne lacná, môžu ju vedci využiť aj pri výskume rôznych mimozemských svetov a vzdialených kútov našej slnečnej sústavy. Spomínané rýchlosti sa podarilo dosiahnuť na diaľku 53 km, technológia má ale zvládať aj oveľa väčšie vzdialenosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú