NASA uskutočnila priekopnícky experiment s laserovou komunikáciou, ktorý dokazuje, že pripojenie na internet je možné až na vzdialenosť 466,7 miliónov kilometrov od Zeme. V rámci misie Psyche, zameranej na prieskum asteroidu, dokázala NASA preniesť laserové údaje zo vzdialenosti porovnateľnej so vzdialenosťou medzi Zemou a Marsom.

Tento úspech znamená, že budúci kolonizátori Marsu by sa jedného dňa mohli tešiť na rovnako kvalitné pripojenie na internet, aké máme dnes na Zemi. O téme informoval portál TechSpot.

NASA vyskúšala technológiu v rámci projektu Deep Space Optical Communications (DSOC), ktorého cieľom je demonštrovať vysokorýchlostnú laserovú komunikáciu na extrémne vzdialenosti. Už koncom júla preniesli laserom obrovské množstvo dát na Zem pričom prenos  prekonal rekord v komunikačných technológiách NASA. Vedúca operácií projektu, Meera Srinivasan z NASA Jet Propulsion Laboratory, tento úspech označila za „robustný a transformačný spôsob“, ako skúmať solárny systém.

Technológia DSOC využíva blízke infračervené laserové svetlo na kódovanie dát, ktoré následne prenáša medzi transpondérom na sondy Psyche a pozemnými stanicami – jednou na Table Mountain v Kalifornii pre uplink a druhou na 200-palcovom Hale teleskope v San Diegu pre downlink.

Freepik

Vďaka vysokofrekvenčnému laserovému svetlu môže DSOC prenášať oveľa viac dát než tradičné rádiové signály. Už v júni, keď bola Psyche vo vzdialenosti 531 miliónov kilometrov, DSOC demonštroval prenosovú rýchlosť 267 megabitov za sekundu, čo sa približuje moderným broadbandovým rýchlostiam na Zemi.

Samozrejme, čím ďalej sa Psyche vzdiaľuje od Zeme, tým sa rýchlosť prenosu znižuje. No aj tak laserové spojenia ponúkajú lepšie prenosové parametre než tradičné rádiové systémy. Napríklad, 24. júna DSOC udržal stabilný prenos o rýchlosti 6,25 megabitov za sekundu zo vzdialenosti viac ako 386 miliónov kilometrov.

DSOC má potenciál premeniť komunikačné technológie pre prieskum hlbokého vesmíru. Počas experimentov sa okrem technických údajov na Zem prenášali aj neobvyklé „náklady“. Napríklad, keď bola Psyche vzdialená 30 miliónov kilometrov, DSOC preniesol prvé ultra-vysoké rozlíšenie videa z hlbokého vesmíru, na ktorom účinkuje mačka menom Taters.

Hoci dnešná laserová technológia nedosahuje rýchlosti domáceho internetu, DSOC experiment dokázal, že budúce kolonizovanie Marsu bude mať prístup k spoľahlivej a výkonnosti komunikácii, ktorá umožní prenos masívnych objemov dát. Táto technológia by jedného dňa mohla byť kľúčová pre komunikáciu a zábavu na iných planétach, no najmä pre životne dôležitú komunikáciu počas misijných operácií.

NASA tak spravila ďalší významný krok k tomu, aby sme v budúcnosti mohli preskúmať a kolonizovať ďalšie planéty, pričom laserová komunikácia sa môže stať základom medziplanetárneho internetu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú