V tomto texte boli použité materiály TASR.

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre pomáha vo vytvorení geneticky špičkových populácií hovädzieho dobytka v rámci výskumu Nukleus. Ako uvádza TASR, projekt bol zameraný na zvýšenie genetickej hodnoty, zdravia a úžitkovosti hovädzieho dobytka.

„V rámci konzorcia zloženého z troch subjektov verejného výskumného sektora a dvoch firiem sa SPU podieľala na projekte Nukleus, ktorý bol podporený sumou 7,6 milióna eur z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra,“ informovala Mária Pietová z SPU.

Výskum zameraný na zlepšenie genetickej hodnoty

Konzorcium sa venovalo viacerým oblastiam, od riadenej reprodukcie, zlepšovanie genofondu, výživy, až po kvalitu produkcie či tvorbu databáz. Výskum sa skladal z troch hlavných častí. Prvou oblasťou výskumu bolo skúmanie kryoprotektívnych látok, ktoré zabezpečujú ochranu spermií býkov počas procesu zmrazovania.

„Proces spracovania a uchovávania inseminačných dávok je už na takej úrovni, že oplodnenie zvierat je úspešné na 80 – 90 percent. Napriek tomu existuje problém, že niektoré spermie sú citlivé na zmrazovanie v tekutom dusíku. Jednou z tém bol preto výskum kryoprotektívnych látok,“ uviedol dekan Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU Norbert Lukáč.

V rámci tohto výskumu vedcom sa podarilo vyvinúť zmes, ktorá zabezpečuje ochranu spermii býkov počas zmrazovania. V súčasnosti prebieha testovanie.

Freepik

Druhá časť bola zameraná na genomickú analýzu hovädzieho dobytka. Záujem o túto analýzu bol veľký, keďže chovatelia dobytka nemajú financie na takéto analýzy. Prihlásilo sa niekoľko desiatok podnikov a otestovalo sa 4 300 zvierat, pričom záujem bol o dosť väčší.

„Genetické testovanie zvierat odhalí gény, ktoré sú zodpovedné napríklad za produkciu mlieka, množstvo tuku, bielkovín, dojiteľnosť, teľnosť, alebo náchylnosť na ochorenia,“ povedal Lukáč.

Špičkový chov je už realitou

Tretia časť projektu zo strany SPU spočívala v obstaraní kvalitných embryí, ktoré sú nositeľmi žiaducich genetických vlastností, ktoré zlepšia kvalitu a produkciu mlieka. Na základe prísnych kvalitatívnych kritérií sa vysúťažila firma, ktorá embryá dodala a tie boli distribuované do chovov, ktoré spĺňali prísne zooveterinárne a ďalšie podmienky.

„V súčasnosti sa už rodia z týchto embryí teliatka, ktoré sa stanú jadrom geneticky kvalitného chovu hovädzieho dobytka na Slovensku,“ povedal Lukáč. Aktuálne je projekt Nukleus ukončený a jeho výsledky sú už v praxi viditeľné.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú