Vesmír je fascinujúcim miestom plným extrémnych udalostí, ktoré dokážu ovplyvniť nielen planéty, ale aj život na nich. Nová štúdia publikovaná v Astrophysical Journal Letters sa zaoberá tým, ako mohli výbuchy supernov ovplyvniť evolúciu života na Zemi. Na tému upozornil portál ScienceAlert.

Evolúcia života

Tím vedcov z UC Santa Cruz, vedený Caitlyn Nojiri, odhalil hlboko v sedimentoch pod morským dnom, že Zem bola pred miliónmi rokov vystavená vplyvu supernov. Presnejšie boli dôkazy zakódované v izotope železa Fe60, ktorý sa našiel v morských sedimentoch datovaných na obdobie pred 2 až 6 miliónmi rokov. Tento izotop nemá prirodzený pôvod na Zemi a vzniká len pri výbuchoch supernov.

Pixabay/Bing Image Creator/Úprava redakcie

Supernovy však neprodukujú len prvky ako železo, ale tiež uvoľňujú obrovské množstvo radiácie. Táto kozmická radiácia môže mať významný vplyv na život na Zemi. Hoci sme neustále vystavení určitým dávkam žiarenia, výbuchy supernov môžu dramaticky zvýšiť úroveň radiácie na Zemi.

Podľa výskumu, naša slnečná sústava vstúpila pred 5 až 6 miliónmi rokov do tzv. Lokálnej bubliny – obrovskej oblasti horúceho plynu, ktorá vznikla ako dôsledok sérií výbuchov supernov. Táto bublina, rozprestierajúca sa na takmer 1 000 svetelných rokov, vznikla postupne počas približne 15 miliónov rokov, vďaka viacerým explóziám blízkych hviezd. Práve táto udalosť vysvetľuje staršie stopy izotopu Fe60.

NASA

Ďalší nález Fe60 z obdobia pred 2 až 3 miliónmi rokov naznačuje, že k Zemi sa priblížila ďalšia supernova. Vedci sa domnievajú, že explózia nastala v oblastiach súhvezdí Škorpión-Centaurus alebo Tucana-Horologium, čo sú relatívne blízke hviezdne asociácie.

Život ovplyvnili blízke hviezdy

Zvýšená dávka kozmickej radiácie z týchto supernov síce nebola dostatočne silná na to, aby spôsobila masové vymieranie, no mohla ovplyvniť evolúciu života. Radiácia totiž môže spôsobiť poškodenie DNA, ktoré môžu viesť k mutáciám. Tieto mutácie sú základným mechanizmom evolúcie, ktorý vedie k vývoju nových druhov.

I. Heywood/SARAO

Zaujímavé je, že časové obdobie koreluje s prudkým nárastom diverzifikácie vírusov v africkom jazere Tanganika, čo naznačuje možnú súvislosť so zvýšenou kozmickou radiáciou.

Hoci supernovy neboli dostatočne ničivé na to, aby spôsobili koniec života na Zemi, mohli byť jedným z faktorov, ktoré urýchlili mutácie a tým aj diverzifikáciu druhov. Evolúcia života ako ju poznáme, teda mohla byť čiastočne ovplyvnená práve týmito vesmírnymi udalosťami.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú