Muskove Cybertrucky sa čoraz častejšie dostávajú na bojisko. Jedno z najbizarnejšie vyzerajúcich elektrických vozidiel v histórii sa teraz nechtiac ocitol v strede vojenského konfliktu – a nie hocijako, ale so zamontovanými ťažkými guľometmi. Ako sme ťa informovali, vo videu zverejnenom na platforme Telegram ukázal Ramzan Kadyrov dva zelené Cybertrucky vyzbrojené sovietskymi DShK 12,7 x 108 mm guľometmi, ktoré údajne bojujú po boku ruských vojsk na Ukrajine.

Elektrické vozidlá podľa vodcu Čečenska ponúkajú veľké výhody, najmä čo sa týka mobility, tichého chodu a manévrovateľnosti. Dlho sa z nich ale netešil. Musk mu údajne jeden z nich deaktivoval na diaľku, čo sa Kadyrovovi nepáčilo a na Telegrame sa rozhorčoval, že ide o „nemužné“ konanie.

Tesla Cybetruck Ukrajina konflikt
SITA/Telegram/Kadyrov_95
Cybertruck nie je jediné vozidlo

Používanie civilných vozidiel prispôsobených na vojenské účely, známe ako „technicals“, nie je v histórii ničím novým. S podobnými úpravami sa začalo už počas prvej svetovej vojny a dnes sa stále používajú, najmä v konfliktoch s nedostatkom konvenčnej vojenskej techniky. Legendárne sú najmä Toyoty Hilux, ktoré si vďaka svojej spoľahlivosti získali miesto vo viacerých konfliktoch, napríklad počas „Toyota War“ v 80. rokoch.

Otázka však znie, či môže aj Cybertruck s elektrickým pohonom a guľometom priniesť niečo na bojisko niečo nové. Napriek niektorým technickým problémom, ľudia sa za Cybertruckom idú roztrhať.  Dôvod je jasný – vyzerá futuristicky a je rýchlejší ako klasické pickupy, keďže dokáže zrýchliť na 100 km/h  za menej ako štyri sekundy.

Očividne ale jeho výhody nesiahajú len pre potreby bežného človeka. Muskovove nesmrteľné apokalyptické vozidlo má oceľový „exoskeleton“, ktorý poskytuje aj lepšiu ochranu proti strelám z malých zbraní v porovnaní s bežnými pickupmi, čo môže v praxi zachrániť vojakom životy. Netreba zabúdať na tichý chod elektrického pohonu, ktorý sám o sebe predstavuje výhody na bojisku, kde je stealth kľúčový faktor.

Hoci Cybertruck nedosahuje dlhý dojazd ako to je pri terénnom spaľováku Toyota Hilux, jeho technologické inovácie môžu z neho spraviť zaujímavý doplnok v moderných vojenských konfliktoch. Pre niekoho, ako napríklad pre čečenského prívrženca Rusov, však predstavuje podľa všetkého len prestíž a ukážku peňazí a moci.

Rusko poslalo do boja „gumové tanky“

Rusko chce svoje tanky chrániť pred útokmi dronov spôsobom, ktorý pôsobí primitívne, avšak má oveľa väčší potenciál, než sa môže na prvý pohľad zdať. Inováciou v oblasti obrany pred leteckými útokmi dronov má byť prekvapivo gumený pancier, ktorý je zrejme zložený z obyčajných gumených rohoží.

Tank má byť vďaka tomu lepšie chránený predovšetkým voči samovražedným dronom, pričom namontované mali byť tieto gumové rohože samotným výrobcom Uralvagonzavod, ktorý tanky T-90 vyrába. Viac o tejto bizarnej „technológii“ sa dočítaš v tomto článku.

Vojna na Ukrajine ukazuje, že improvizácia a rýchla adaptácia vojenských vozidiel sú stále prítomné v súčasných konfliktoch, a Cybertruck by mohol otvoriť novú kapitolu v histórii tzv. „technicals“. Dôležité bude, na ktorú stranu sa Tesla Cybetruck postaví a kto ho do boja nasadí. Zatiaľ to totiž vyzerá tak, že mu PR robia len krajiny východného bloku na čele s ruským agresorom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú