Vedci sa v rámci štúdie zverejnenej prostredníctvom The Royal Society Publishing pozreli bližšie na malé živočíchy známe ako nezmari, konkrétne na nezmara hnedého, ktorý je prakticky nesmrteľný a je schopný spôsobovať rakovinu, ktorá je netypicky nákazlivá. Ako upozorňuje ScienceAlert, tieto nádory nie sú nijak škodlivé pre ľudí, avšak predstavujú nesmierne dôležitý poznatok pri výskume rakoviny ako takej.

Nie sú jediné

Keď je nezmar hnedý prekŕmený, je schopný vytvoriť vo svojom tele nádory a predávať ich ďalším bytostiam toho istého druhu, čím sa vedci dopracovali k dôležitým poznatkom o typoch rakoviny, ktoré sú prenosné. Tie pritom nie sú nutne výsadou nezmara hnedého, keďže sú známe aj v pár iných druhoch, ako je tasmánsky diabol s hneď dvomi druhmi takejto rakoviny, pričom jeden druh je známe aj u psov. Ďalších až 11 druhov je zdokumentovaných u lastúrnikov.

Že je takýchto druhov rakoviny málo je pre ľudí dobrá správa, keďže nádory trápia ohromnú časť ľudskej populácie a ak by boli ešte aj nákazlivé, šlo by o hotovú katastrofu. Jedným z dôvodom pre túžbu lepšie pochopiť tieto nádory je aj snaha zamedziť ich vzniku u ľudí.

Tissot a spol. 2024

Nezmar hnedý sa rozmnožuje asexuálne, istým spôsobom delenia, čim vytvára ďalšie geneticky rovnaké živočíchy. Podľa expertov je tento výskum v skutočnosti prvým pozorovaním vývoja prenosného tumoru a teda ide o prvé skutočné poznatky ohľadom ich vzniku a krátkodobých následkov pre hostiteľa.

Niektoré ju roznášajú, iné ju požierajú

Kým nezmary sú schopné svoje nádory prenášať na potomstvo, nedávno vedci našli baktérie, ktoré sú schopné nádory požierať. V laboratórnych pokusoch prítomnosť baktérie Fusobacterium viedla k výraznému zníženiu počtu životaschopných rakovinových buniek; v prípadoch rakoviny hlavy a krku o 70 až 99 %. Tieto výsledky potvrdila aj analýza dát od 155 pacientov, u ktorých bola prítomnosť Fusobacterium v nádoroch spojená so 65 % nižším rizikom úmrtia.

Svetová snaha o liečenie

V rámci výskumu použili vedci až 50 jedincov týchto zvláštnych živočíchov a prehnane ich kŕmili, čím sa im podarilo dosiahnuť nadmernú tvorbu nádorov. 19 z týchto nezmarov malo po dvoch mesiacoch veľké množstvo nádorov a boli oddelené, ich „výhonky“ boli následne odobraté a bolo im umožnené rásť v rovnakých podmienkach, pričom takýmto spôsobom autori štúdie pozorovali až 5 generácií.

Výskum pritom môže prispieť aj k snahe zistiť, ako je možné liečiť rakovinu. V tejto oblasti sa vedci v posledných rokoch dopracovali k mnohým dôležitým poznatkom, ktoré môžu ľudstvo postupne priviesť k jednému z najdôležitejších prelomov k medicíne. Zatiaľ však stále nie je isté, ako ďaleko tento prelom vlastne je.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú