Technológie 3D tlače postupne preberajú opraty v stavebnom sektore. Avšak betón, ktorý sa pri tomto procese najčastejšie využíva, má svoje limity. Nielenže jeho výroba výrazne prispieva k emisiám skleníkových plynov, ale aj samotná výstavba si vyžaduje pravidelné prestávky, aby mohol betón stvrdnúť.

Revolučnou alternatívou by mohla byť tzv. nárazová tlač s použitím hliny, ktorá by v budúcnosti mohla zmeniť spôsob, akým staviame domy, informuje portál NewAtlas.

Hlinené domy na obzore

Hoci hlina je tradičný stavebný materiál používaný po stáročia, väčšinou ju vidíme skôr pri malých stavbách, ako sú chaty alebo vidiecke domy.

Tím vedcov zo švajčiarskej univerzity ETH v Zürichu pod vedením Dr. Lauren Vaseyovej však vyvinul inovatívny materiál, ktorý by mohol tento pohľad zmeniť. Tento patentovaný materiál pozostáva z hliny, bahna a recyklovaného priemyselného odpadu, čím vzniká ekologická alternatíva k betónu.

Pomocou stroja, ktorý vystreľuje malé guličky tejto zmesi rýchlosťou až 10 metrov za sekundu, sa postupne budujú pevné steny, stĺpy či iné konštrukcie. Tieto guličky sa pri náraze vzájomne spájajú bez potreby dodatočného stuženia, čím sa celý proces výrazne zrýchľuje. Navyše, ak by bol výsledný „zhluk“ škvŕn vizuálne nevyhovujúci, jeho povrch sa dá vyhladiť robotickým ramenom.

Prelom v stavebníctve bez cementu

Najväčšou výhodou tejto technológie je fakt, že stavebný materiál neobsahuje cement, ktorý je jedným z najväčších zdrojov emisií CO2. Vďaka tomu môže byť táto technológia omnoho šetrnejšia k životnému prostrediu. Taktiež sa eliminuje potreba čakať, kým stavebný materiál vytvrdne, čo uľahčuje a urýchľuje celý proces.

Hoci systém nárazovej tlače bol zatiaľ použitý len na jednoduchšie štruktúry, vedci pracujú na tom, aby technológia dokázala zvládať aj zložitejšie stavby. Okrem toho vyvíjajú software na dizajn a optimalizáciu týchto stavieb, čo by mohlo v budúcnosti umožniť tlač väčších a komplexnejších budov.

Je možné, že o niekoľko rokov budeme vidieť prvé veľké budovy postavené pomocou tejto technológie aj mimo laboratórií. Ak sa jej potenciál naplno rozvinie, nárazová tlač by mohla priniesť prevratné zmeny nielen v stavebníctve, ale aj v udržateľnosti a rýchlosti výstavby.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú