Naša susedná červená planéta nie je ani zďaleka taká guľatá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Jeho šírka, dĺžka a výška sa výrazne líšia, čo planéte dáva zvláštny „triaxiálny“ tvar. Tento nezvyčajný povrch, s obrovskými výbežkami a najvyššími vrchmi v Slnečnej sústave, predstavuje pre vedcov dlhodobú záhadu. Astronóm Michael Efroimsky z US Naval Observatory však prichádza v štúdii publikovanej na predtlačovom serveri arXiv s fascinujúcou teóriou.

Mars mohol mať kedysi veľký mesiac, ktorý formoval jeho povrch, a dnes už z neho zostali len malé zvyšky. Na tému upozornil portál Futurism.

Stratený mesiac

Vo svojej štúdii Efroimsky poukazuje na oblasť Tharsis, obrovský výbežok pri rovníku Marsu, ktorý obsahuje tri najväčšie vulkány v Slnečnej sústave. Doteraz vedci predpokladali, že tento výbežok vznikol vďaka lávovým prúdom alebo vnútorným silám planéty.

Bing Image Creator

V štúdii ale naznačuje, že aj keby sme túto oblasť z Marsu odstránili, jeho triaxiálny tvar by zostal nezmenený. To ho viedlo k podozreniu, že za formovaním Tharsisu mohol stáť dávno stratený mesiac, ktorému dal meno Nerio.

Efroimsky prostredníctvom výpočtov ukazuje, že ak by Nerio existoval a mal aspoň tretinu veľkosti nášho Mesiaca, mohol vyvíjať dostatočnú gravitačnú silu na vytvorenie Tharsisu. Tým by umožnil vznik vulkánov a ďalších zvláštnych povrchových štruktúr Marsu. Neskôr by sa Mars ochladil a zanechal po sebe tento trvalý výbežok.

Čo sa stalo s mesiacom Nerio?

Podľa vedca mohol byť tento mesiac zasiahnutý iným telesom, čo by vysvetľovalo vznik dvoch malých, nepravidelných mesiacov Marsu – Phobosu a Deimosu.

NASA, Mesiac Phobos odfotený kamerou HiRISE

Túto hypotézu zatiaľ nemožno potvrdiť, no už dnes prebiehajú viaceré misie, ktoré skúmajú Mars a jeho záhadné mesiace. V roku 2026 sa k nim pridá aj japonská misia Martian Moons eXploration, ktorá plánuje získať vzorky z Phobosu a priniesť ich na Zem. Výsledky týchto misií môžu vniesť nové svetlo na Efroimskyho teóriu a objasniť, či Mars kedysi hostil masívny mesiac, ktorý navždy zmenil jeho povrch.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú