Predstav si to – krásne ráno, jemný opar nad Spišským hradom, a nad ním čiastočné zatmenie Mesiaca. Takýto výnimočný moment sa podarilo zachytiť českému astronómovi Petrovi Horálkovi. Fotka s názvom „Hmlistý zberový spln“ (A Hazy Harvest Moon), ktorá vznikla neďaleko Spišského Podhradia, bola vybraná NASA ako prestížna Astronomická snímka dňa (APOD). Tento záber si všimol celý svet v piatok 20. septembra 2024.

Zatmenie Mesiaca nad Spišským hradom

Horálkovi sa podarilo zaznamenať priebeh čiastočného zatmenia Mesiaca 18. septembra 2024 v skorých ranných hodinách. Zatmenie bolo dobre viditeľné z celého Slovenska, najvýraznejší moment nastal o 4:44 ráno, keď sa Mesiac ponoril do zemského tieňa viac ako 8 % svojho priemeru. Aby vytvoril túto snímku, použil techniku multiexpozície – viaceré zábery nasnímal v pravidelných intervaloch počas 2,5 hodiny.

Víťazná fotografia. Zdroj: Petr Horálek

Výsledkom je jedinečný pohľad na Mesiac, ktorý pomaly prechádzal nad Spišským hradom, jednou z našich najikonickejších historických pamiatok zapísanou na zoznam UNESCO.

Prečo je táto snímka výnimočná?

Okrem samotného zatmenia je na záberoch jasne viditeľný efekt atmosférickej extinkcie – vplyvom atmosféry sa Mesiac pri klesaní k obzoru zafarboval do červena. Hmlistý opar v okolí hradu ešte viac pridal na dramatickosti a jedinečnosti tejto fotografie.

Horálek sa o svojom úspechu vyjadril nadšene: „Zachytiť astronomický úkaz nad Spišským hradom bolo mojím dlhodobým snom. V posledných rokoch mi to však kazil žeriav, ktorý tam stál kvôli rekonštrukcii. Keď ho na konci roka 2023 demontovali, vedel som, že príde moja šanca.

Hoci fotografovanie komplikovala hustá hmla, výsledok stál za to a Horálek môže byť právom hrdý na to, že opäť reprezentuje Slovensko na svetovej úrovni.

Nie prvýkrát na APOD

Tento úspech nie je Horálkov prvý. Už v minulosti NASA vybrala jeho snímky zo Slovenska, napríklad fotografie Ľubovnianskeho hradu či unikátneho Parku tmavej oblohy Poloniny. A nie je sám – medzi ďalších slovenských autorov, ktorí uspeli na APOD, patria napríklad Juraj Tóth, Vojtech Rušin či Tomáš Slovinský.

NASA prostredníctvom APOD od roku 1995 vyberá najkrajšie a najzaujímavejšie astronomické snímky z celého sveta. Výber má za cieľ inšpirovať ľudí k objavovaniu vesmíru a je sledovaný miliónmi fanúšikov na sociálnych sieťach.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú