V tomto texte boli použité materiály TASR.

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) zaznamenal v auguste dramatický prepad o 18,3 %, čo predstavuje 643 637 kusov. Táto úroveň je najnižšia za posledné tri roky, pričom veľké európske trhy ako Nemecko, Francúzsko a Taliansko hlásia dvojciferné straty. Vyplýva to z údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA), ktoré zverejnila agentúra Reuters.

Situácia je obzvlášť alarmujúca na poli plne elektrických vozidiel, kde sa predaj prepadol o 43,9 %. „Nemecko a Francúzsko, dva najväčšie trhy s elektrickými vozidlami v rámci EÚ, zaznamenali prepad o 68,8 % a 33,1 %,“ uvádza ACEA.

Predaj automobilov v EÚ tak zostáva výrazne pod úrovňou, ktorú dosahoval pred pandémiou. Viacerí poprední výrobcovia už upozornili, že táto nepriaznivá situácia sa pravdepodobne nezlepší ani v blízkej budúcnosti. Rozdielne národné politiky v oblasti ekologických stimulov a regulačné kroky, ako napríklad vysoké clá na lacné elektromobily z Číny, brzdia oživenie trhu s elektrickými vozidlami.

Trh postihol aj európskych gigantov. Registrácie od troch najväčších európskych výrobcov – Volkswagen, Stellantis a Renault – klesli o 14,8 %, 29,5 % a 13,9 %. Ani americká Tesla či čínsky konkurent SAIC Motor sa nevyhli poklesu. Predaj Tesly klesol o 43,2 % a SAIC Motor o 27,5 %.

Ak sa trend nezmení, automobilový priemysel v Európe čakajú ešte náročnejšie časy. Vyhliadky na rýchle oživenie sú zatienené neistotou v oblasti ekologických regulácií a neustále sa meniaceho globálneho trhu s elektrickými vozidlami.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú