Moderné observatóriá a vesmírne ďalekohľady posunuli astronómiu na úroveň, o ktorej astronómovia pred pár stovkami rokov ani len nesnívali. V posledných desaťročiach je však jej vývoj najintenzívnejší vďaka zrýchľujúcemu sa technologickému pokroku umožňujúcemu čoraz väčšie, presnejšie a výkonnejšie observatóriá dopravené priamo do vesmíru, mimo zemskej atmosféry.

Jedným z takýchto špičkových observatórií je Vesmírny teleskop Jamesa Webba (JWST), ktorý je síce v kozme len chvíľu, no i tak už poznáme jeho nástupcu a dokonca i to, ako približne môže vyzerať. Tento vyvíjaný a pripravovaný vesmírny ďalekohľad sa má pozrieť na objekty, ktoré doteraz vedci pozorovali len ako rozmazané šmuhy bez jasných detailov a odhalí, či sa na nich nachádza mimozemský život.

Väčší než JWST

Pozorovanie exoplanét, teda planét mimo našej slnečnej sústavy, predstavuje jednu z najväčších výziev modernej astronómie. Tieto planéty sú zväčša malé, nevyžarujú svetlo a nachádzajú sa v obrovskej vzdialenosti od Zeme, čo sťažuje ich priamu detekciu. V rukáve majú astronómovia niekoľko šikovných metód, ktoré umožňujú takéto planéty pozorovať.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Tento článok je dostupný členom
Startitup PREMIUM
Najvýhodnejšie
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia
Zabezpečené šifrovaním
Trust pay
Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú