Hľadanie mimozemského života je jedným z najfascinujúcejších a najodvážnejších dobrodružstiev, do ktorého sa ľudstvo kedy pustilo. Žiaľ, stále nemáme odpoveď na otázku, či sme vo vesmíre skutočne sami. Vedci sa však nevzdávajú a nevzdajú sa dovtedy, kým neprídu s uspokojivou odpoveďou na túto otázku.

Ambiciózny projekt

Portál Futurism upozornil na udalosť, ktorá položila základy moderného hľadania mimozemskej inteligencie (SETI). Písal sa august 1924, kedy sa americký astronóm David Todd pokúsil o niečo, čo v tom čase mnohí považovali za nemožné – zachytiť rádiové signály z Marsu.

Červená planéta, nachádzajúca sa vtedy v opozícii a len necelých 55 miliónov kilometrov od Zeme, bola považovaná za najpravdepodobnejšieho kandidáta na existenciu inteligentného mimozemského života. Todd sa v tom čase spojil s vynálezcom Charlesom Francisom Jenkinsom, priekopníkom v oblasti televíznej technológie, aby mu pomohol s realizáciou tohto ambiciózneho projektu.

organizmus prežije aj na Marse
Midjourney/NASA

 

Prekvapivý výsledok

Experiment vyvolal značný rozruch. Todd sa pokúsil „vypnúť“ rádiový signál na celom svete, aby jeho anténa umiestnená na vzducholodi mohla zachytiť prípadné marťanské signály.

Hoci sa mu nepodarilo dosiahnuť „stíšenie“ vĺn v globálnom meradle, zaznamenal aspoň čiastkový úspech. Presvedčil totiž americké námorníctvo, aby nariadilo prerušované obdobia rádiového ticha v USA počas troch dní medzi 21. a 24. augustom.

Freepik

Počas experimentu sa stalo niečo, čo vtedy naozaj nik nečakal. Todd a Jenkins skutočne zachytili zaujímavý signál. Vytlačené rádiové vlny pripomínali „surovo nakreslenú tvár“, čo podnietilo verejnú fantáziu o mimozemskom živote a, samozrejme, okamžite vyvolalo mediálny rozruch.

„Je to čudák, ktorého si nevieme vysvetliť,“ vyhlásil Jenkins podľa The New York Times. Napriek počiatočnému nadšeniu sa nepodarilo určiť zdroj signálu a Jenkins nakoniec dospel k záveru, že signál „nemá nič spoločné s Marsom“.

Obrovský význam pre budúcnosť

Hoci experiment nepriniesol jednoznačný dôkaz o mimozemskom živote, jeho význam pre budúci výskum je nepopierateľný. Rádiová astronómia sa ako vedná disciplína etablovala až o desaťročie neskôr, no Toddov experiment položil jej základy.

Dnes, sto rokov po tomto priekopníckom pokuse, ľudstvo stále pátra po známkach života vo vesmíre. Toddov experiment nám pripomína, že hľadanie mimozemskej inteligencie je dlhodobé úsilie, ktoré vyžaduje trpezlivosť, inovácie a neustálu zvedavosť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú