Európska spoločnosť Eumetsat sa pripravuje na vynesenie ďalšieho zo svojich satelitov, tentoraz MTG-S1 (Meteosat Third Generation-Sounder 1). Tento geostacionárny meteorologický satelit mala vyniesť na pomerne vysokú obežnú dráhu Zeme európska raketa Ariane 6, ktorá ale ešte stále čaká na svoj úplne prvý let, upozorňuje portál SpaceNews. Eumetsat preto volí SpaceX, okolnosti sú vraj výnimočné.

Revolúcia v meteorologických satelitoch

Podľa Eumetsatu bolo rozhodnutie vyniesť satelit MTG-S1 na orbitu pomocou rakety Falcon 9 americkej firmy spôsobené výnimočnými okolnosťami a firma chce v budúcnosti aj naďalej podporovať európske raketové spoločnosti, aj keď môžu byť v porovnaní s konkurenciou drahšie. Ariane 6 totiž nie je ani čiastočne opakovateľne použiteľná, za čo už si vyslúžila množstvo kritiky vzhľadom na to, že prichádza pomerne neskoro.

MTG-S1 je druhým zo série satelitov Meteosat tretej generácie, pričom prvý z nich, MTG-I1, vyniesla na obežnú dráhu európska raketa Ariane 5 ešte v decembri 2022. MTG-S1 so sebou ponesie aj sondu na vertikálne meranie teploty či vodnej pary, čo ešte väčšmi pomôže pri predpovedaní počasia.

ESA/Mlabspace

Osvedčená raketa Falcon 9 so stovkami úspešných letov a posledným zlyhaním v roku 2016 vynesie európsky meteorologický satelit do vesmíru v roku 2025. Eumetsat vo svojom rozhodnutí nie je úplne sám a v minulosti aj samotná Európska vesmírna agentúra použila na vynesenie svojho teleskopu Euclid raketu Falcon 9. Misia EarthCARE v spolupráci s Japonskom bola takisto vynesená touto raketou a ďalšia zase vynesie európsku misiu Hera, ktorá bude skúmať asteroid zasiahnutý sondou NASA (aj tú vyniesla raketa Falcon 9).

Poletí aj štvrtá slovenská družica

Štart rakety Ariane 6 je naplánovaný už na 9. júla a na jej palube sa bude nachádzať aj štvrtá slovenská družica GRBBeta. GRBBeta je priamym nástupcom družice GRBAlpha, ktorá zaznamenala gama záblesky z hlbokého vesmíru. Cieľom misie je pokračovať v detekcii gama zábleskov. Okrem vedeckých aktivít bude slovenská družica poskytovať aj služby rádioamatérom.

ESA je šokovaná

Predstaviteľov Európskej vesmírnej agentúry krok Eumetsatu podľa všetkého prekvapil a komentovali ho pomerne ostro. K rozhodnutiu došlo len dva týždne pred prvým letom rakety Ariane 6 a ak bude let úspešný, z časového hľadiska firma takouto zmenou nič nezíska. V skutočnosti ale môže ušetriť, keďže je pre takéto satelity práve raketa Falcon 9 zrejme tou najlacnejšou voľbou.

To zatiaľ mnohí európski predstavitelia ignorujú a ide podľa nich o „celkom brutálnu zmenu“. Ariane 6 touto zmenou ovplyvnená nebude, keďže má už teraz naplánovaných asi 30 rôznych misií, z ktorých 18 je pre Project Kuiper – satelitnú konšteláciu, ktorá má konkurovať sieti Starlink takisto patriacej spoločnosti SpaceX.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú