Populárne čínske platformy ako Temu, Shein či AliExpress budú EÚ dotlačené k drastickým zmenám, ktoré tieto online trhoviská navždy zmenia. S veľkými čínskymi online obchodmi sa v posledných rokoch roztrhlo vrece. Na Slovensku si držia vysokú obľubu a sú čoraz vyhľadávanejšie. Vyvolávajú aj veľa otázok a nakupovanie tam nie je úplne bezpečné. Ako varovala Tatra banka, predstavujú riziko kybernetického útoku a ohrozených je zhruba 100 miliónov ľudí.

Najdôležitejším pravidlom je, že obchodníka si treba vopred preveriť a nepúšťať sa do rizikových nákupov:

  • To, či je e-shop dôveryhodný, sa dá overiť aj cez jeho obchodné podmienky a podmienky vrátenia tovaru. Zákazník má na Slovensku právo vrátiť tovar do 14 dní bez udania dôvodu. Ak je napríklad vrátenie tovaru komplikované alebo ho predajca ani neponúka, pravdepodobne nepôjde o slušné podnikanie.
  • Najbezpečnejšie je platiť cez zabezpečenú platobnú bránu alebo priamo cez internetbanking banky. Zákazník má tak istotu, že sa k jeho údajom nikto nedostane. O bezpečnosť sa postará systém 3D Secure, vďaka ktorému sa dá rýchlo overiť, či je ten, kto sa snaží kartou zaplatiť, aj jej skutočným majiteľom. Systém funguje tak, že po zadaní údajov z karty príde na telefón sms s kódom alebo kód príde priamo do aplikácie.

Koniec lacnému nakupovaniu?

Online nákupy sa už stali bežnou súčasťou nákupného správania Slovákov – okrem toho, že cez internet zoženieme všetko, vyklikať si položky a vložiť ich do virtuálneho košíka je rýchlejšie a pohodlnejšie. Pozor si však musíme dávať na to, aby sme sa nestali obeťou podvodu a neprišli tak o peniaze. Nakoľko sa to nedá zastaviť, Európska komisia čínskym predajcom klepla po prstoch. Brusel pripravuje plány na uvalenie ciel na lacný tovar.

Návrh predložia v priebehu júla a umožní zrušiť súčasnú hranicu 150 eur, pod ktorou nie je potrebné platiť za tovary žiadne clá. Podľa EK sa v roku 2023 do EÚ takto bez cla doviezlo 2,3 miliardy kusov tovaru, čo dvojnásobne prevyšuje objem z predošlého roka.

Freepik/Midjourney/Úprava redakcie

Zmien EÚ bude viac

Okrem ciel na bežný tovar už EÚ od 4. júla 2024 uvalila aj dočasné clá na dovoz elektromobilov z Číny. Tieto clá sa pohybujú od 17,4 do 38,1 % hodnoty vozidla a sú súčasťou širšieho plánu EÚ na boj proti nekalej konkurencii zo strany Číny.

Dôsledky pre spotrebiteľov: Zmeny, ktoré EÚ plánuje, by mali významný vplyv na spotrebiteľov. Nakupovanie z Číny by sa predražilo, a to ako kvôli clám, tak aj kvôli DPH. Je preto pravdepodobné, že klesne aj záujem o nákupy na platformách ako Temu, Shein či AliExpress.

Okrem ciel plánuje EÚ zjednodušiť aj vyberanie DPH. Platformy ako Temu, Shein a AliExpress by sa mali registrovať v EÚ a odvádzať DPH z každej transakcie, bez ohľadu na jej výšku. Zaviesťť takéto pravidlá ale nebude vôbec jednoduché. Zrušenie 150-eurovej hranice by zaťažilo colné úrady a znamenalo by viac práce pre colníkov. Čínske platformy sa taktiež môžu proti návrhu brániť lobingom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú