Vývoj v oblasti umelej inteligencie sa zrýchľuje, pričom Čína patrí medzi popredné krajiny v tejto oblasti. Lenže zdá sa, že tamojšie mozgy sa nezastavia pred ničím a chcú experimentovať so všetkým, čo im napadne. Najnovšie sa pustili do veľmi kontroverznej oblasti, informuje portál BGR.

Desivo realistické naprogramovanie

Čínski vedci vyvinuli prvého vojenského veliteľa poháňaného na báze umelej inteligencie. V oblasti vojenských technológií ide o prelomový úspech, ktorý by mohol mať významné dôsledky pre budúcnosť vojen.

Veliteľ AI, ktorý vytvoril tím pod vedením inžiniera Jia Chenxinga, je založený na charakteristikách a vzorcoch rozhodovania skutočných vojenských vodcov. Bol naprogramovaný tak, aby odrážal silné, ale aj slabé stránky a dokonca aj osobnostné črty skúsených veliteľov, akými boli generáli Lin Biao a Peng Dehuai.

Zatiaľ v obmedzenom prostredí

Informácie priamo z Číny hovoria, že virtuálni velitelia sú prísne obmedzení na laboratórium, ktoré sa nachádza na Spoločnej operačnej akadémii Univerzity národnej obrany v Shijiazhuang v provincii Hebei.

V rámci tohto kontrolovaného prostredia má virtuálny veliteľ oprávnenie vykonávať plné velenie nad simulovanými vojenskými operáciami, prijímať rozhodnutia a formulovať stratégie v reakcii na vyvíjajúce sa scenáre na bojisku.

Nahradením ľudských veliteľov AI sa výskumníci snažia zlepšiť kvalitu a frekvenciu týchto výcvikových cvičení, čo umožňuje čínskej armáde lepšie sa pripraviť na potenciálne vojenské konflikty.

Neistá budúcnosť

Vývoj tohto vojenského veliteľa AI je súčasťou širšieho súperenia medzi Čínou a Spojenými štátmi americkými. Obe veľmoci sa snažia čo najviac využiť  ohromný potenciál umelej inteligencie pre aplikáciu v prípadných vojenských operáciách.

Krajiny aktívne skúmajú využitie technológií poháňaných AI, ako sú napríklad ozbrojené robotické psy a špionážne drony, ktoré by mohli prísť na scénu v potenciálnych konfliktoch.

Ak sa však AI začne hromadne používať vo vojenských konfliktoch, obavy o dopady z možných negatívnych dôsledkov umelej inteligencie ešte viac narastú. Bude to platiť najmä vtedy, keď AI získa schopnosť robiť nezávislé rozhodnutia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú