Smartfóny sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Výrazne ovplyvňujú spôsob, akým komunikujeme, pracujeme, zabávame sa a dokonca aj vzdelávame. Ich vývoj za posledné dve desaťročia bol ultrarýchly, čo viedlo k tomu, že dnes máme k dispozícii zariadenia, ktoré sú nielen výkonné, ale aj mimoriadne multifunkčné.

Lenže v budúcnosti vraj žiadne takéto zariadenia potrebovať nebudeme. Teda, minimálne nie v takej podobe, ako ich poznáme dnes. Svoju víziu predstavil jeden z najvplyvnejších ľudí sveta Elon Musk, na čo upozornil portál Firstpost.

Smartfónom vraj zvoní umieračik

Kontroverzný miliardár na seba púta pozornosť prakticky každým vlastným (nie zdieľaným) príspevkom na sociálnej sieti X a jeho vyhlásenia sprevádza množstvo ohlasov. V posledných mesiacoch sa Musk akosi prilipol na silnú propagáciu Neuralinku, zvlášť po tom, čo jeho prvý pacient vykazuje ohromné schopnosti.

Generálny riaditeľ spoločnosti Neuralink posunul svoje propagačné myšlienky na novú úroveň, keď sa snažil vyčítať niečo zo svojej vešteckej gule. „V budúcnosti nebudú žiadne telefóny, iba Neuralinky,“ odpovedal Musk na príspevok istého účtu X s názvom Not Elon Musk.

V ňom sa Nie Elon Musk“ pýtal, či by si ľudia nechali nainštalovať rozhranie Neuralink na ovládanie svojich zariadení prostredníctvom myšlienok. Príspevok tiež obsahoval obrázok vygenerovaný AI, ako (pravý) Elon Musk drží telefón s dizajnom neurónovej siete na čele.

Nie je to pre každého

Samozrejme, táto vízia určite neohúri každého, keďže pre väčšinu populácie je ťažké už len si predstaviť, že by im mali niečo implantovať do mozgu. „Milujem ťa Elon. Ale brácho, v žiadnom prípade si neimplantujem niečo do hlavy. To je pre mňa ťažké. Nie, brácho,“ napísal istý používateľ to, s čím súhlasí drvivá väčšina pozemšťanov.

Mimochodom, Neuralink už čoskoro vyberie z vyše tisícky žiadateľov o implantát ďalšieho človeka, ktorému vloží do hlavy ospevovaný čip. Podľa dát teda existujú ľudia túžiaci po futuristických super schopnostiach, čo zjavne nadmieru lahodí aj samotnému Muskovi. Ten však zrejme preceňuje tento záujem a jeho predikcia sa zdá byť jemne prestrelená. Minimálne v najbližšom desaťročí.

Netreba však odpisovať ľudí s osudom prvého pacienta Neuralinku. Pre ochrnutých a podobne indisponovaných pacientov je implantát v mozgu jedinou záchranou na adekvátne začlenenie sa do spoločnosti. To, že by napríklad osoba s paralýzou mohla použiť Neuralink na ovládanie počítača či smartfónu, alebo dokonca na posielanie správam blízkym jednoducho tým, že by si to pomysleli, znie ako prospešný nápad.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú