Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedci z Kodanskej univerzity prichádzajú s čerstvými informáciami o vzniku exoplanét a potenciálnych mimozemských civilizácií žijúcich na nich, informuje Interesting Engineering.

Vo svojej štúdii, zverejnenej v žurnále Nature, popisujú možnosť nájdenia mimozemskej civilizácie v solárnych systémoch, ktoré sú od toho nášho zásadne odlišné.

Skrývajú sa v binárnych sústavách

Vedci sa v rámci výskumu bližšie pozreli na binárny solárny systém NGC 1333-IRAS2A vzdialený približne 1 000 svetelných rokov od Zeme. Pomocou observatória ALMA, ktoré sa nachádza v púšti Atacama v Čile, objavili v okolí tohto systému obiehajúci disk prachu a plynov.

Na základe získaných údajov následne vyhotovili počítačovú simuláciu evolúcie planét v tomto systéme a zistili, že pohyb prachu a plynov nie je nepretržitý a na dlhú dobu hviezda niekoľkokrát zvýšila svoj jas, čo podľa vedcov naznačuje silnejší pohyb takéhoto disku. Podľa nich za to môže práve fakt, že sa jedná o binárny systém s dvomi hviezdami, ktoré okolo seba navzájom obiehajú.

NASA

Pohyb prachu sa odvíja od gravitačnej sily oboch hviezd a keď je jedna z nich bližšie, teda je táto sila vyššia, veľké množstvo prachu začne padať a chovať sa ako palivo, zásadne zvýši teplotu hviezdy a tým dočasne aj jej jas.

Rajika L. Kuruwita z Inštitútu Nielsa Bohra dodáva, že takéto výkyvy ovplyvňujú formáciu planét a ich neskoršiu štruktúru.

Kontakt nepríde

Aj keď sa ľudstvu podarí objaviť mimozemský život, podľa mnohých vedcov pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou o mikróby. Pokročilé civilizácie síce nie sú vylúčené, avšak podľa nedávnej štúdie nás mimozemšťania nebudú kontaktovať najbližších 400 000 rokov.

Zatiaľ je bez planét

Solárny systém NGC 1333-IRAS2A je zatiaľ bez planét, vedci chcú ale v budúcnosti pozorovať ďalšie podobné systémy a zamerať sa na kométy, ktoré môžu hrať zásadnú úlohu vo vývoji života na takýchto exoplanétach, píše v tlačovej správe Kodanská univerzita.

„Vlnové dĺžky pokryté observatóriom ALMA nám umožňujú vidieť pomerne komplexné organické molekuly s 9 až 12 atómami a obsahujúce uhlík. Takéto molekuly môžu byť stavebnými blokmi pre ešte komplexnejšie molekuly, ktoré sú kľúčom pre život tak, ako ho poznáme. Napríklad aminokyseliny, ktoré sme našli v kométach,“ vysvetľuje profesor Kristian Jørgensen z Kodanskej univerzity a vedúci autor štúdie.

NASA/ESO/M. Kornmesser

Podľa doteraz zistených informáciách o formácii planét v binárnych systémoch je zrejmé, že je ich evolúcia úplne iná ako v prípade solárnych systémov s jednou hviezdou, napríklad v našej Slnečnej sústave.

Výskumný tím podotýka, že je nutné tieto parametre brať pri hľadaní mimozemského života do úvahy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú