Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovensko vyvíja v OPII (Operačný program integrovaná infraštruktúra) mobilný monitorovací systém, ktorý je určený na ochranu izolovaných skupín obyvateľov pred šírením vírusov alebo na ochranu ľudí pred izolovanou skupinou považovanou za zdroj rizika.

Projekt za 3,6 milióna eur, pri ktorého vývoji pomáha Technická univerzita v Košiciach, sa stal terčom kritiky Mariana Kotlebu a Milana Mazureka, ktorí ho označili za „elektronické väzenie“ a „moderný koncentračný tábor“, upozornil Startitup.

Aktualizácia o 13:25: Článok bol doplnený o agentúrnu správu TASR

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) avizoval podanie trestného oznámenia na predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu a člena mimoparlamentnej Republiky Milana Mazureka v súvislosti so zámerným šírením poplašnej správy. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Naď odmieta vyjadrenia Kotlebu a Mazureka k projektu Mobilného monitorovacieho systému pre ochranu izolovaných a rizikových skupín obyvateľstva pred šírením vírusových ochorení (MOVIR).

Rázne odmietam tieto klamstvá a poškodzovanie dobrého mena Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Politika zastrašovania je absolútne dno zúfalstva a slabosti,“ uviedol s tým, že v najbližších dňoch plánuje vo veci podať trestné oznámenie, ktoré je aktuálne pripravované.

Mazurek aj Kotleba v sobotu (9.10.) na sociálnej sieti zverejnili video, v ktorom o projekte MOVIR hovoria ako o prostriedku vlády na zavádzanie totality.

Vládny projekt pripravuje monitorovací systém na ochranu obyvateľov a rizikových skupín

Na projekte MOVIR spolupracuje aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, spolu s Výskumnou agentúrou. Nejde však o spoluprácu so slovenskou armádou. Samotný projekt pozostáva z viacerých kľúčových prvkov, ktoré majú byť nevyhnutné pre jeho nezávislé fungovanie od pozemnej infraštruktúry.

Monitorovací systém sa bude podľa dostupných informácií skladať zo systému kamier, bezdrôtového prenosu dát, senzorov vlhkosti, teploty, ultrazvukového a laserového senzora, presného fluxgate senzora, akcelerometra, magnetometra, gyroskopu, barometra, GNSS prijímača a fotovoltaických panelov.

Kotleba s Mazurekom si projekt vysvetlili po svojom

Vo výsledku sa má jednať o samostatne fungujúci systém, ktorý bude schopný monitorovať izolované skupiny obyvateľov bez závislosti na lokálnych zdrojoch energie a ktorý podľa informácií projektu „vizuálne nezmení ráz vymedzeného priestoru, a teda nespôsobí dodatočnú psychickú záťaž pre žiadnu z chránených strán“. Projekt však označil Milan Mazurek za „koncentračný tábor 21. storočia“.

„Priatelia, ako blesk z jasného neba všetkých zasiahla informácia, že niekoľko totalitných bláznov bude v najbližších rokoch vo výcvikovom priestore Lešť testovať koncentračný tábor 21. storočia.

Bude vytvorený z mobilných senzorických zariadení, ktoré budú nezávislé na elektrickej sieti monitorovať, či osoby, uvrhnuté do karantény neprekročia určitú líniu, za ktorú majú zakázané prejsť,“ uviedol Mazurek vo svojom príspevku na Facebooku.

K informáciám projektu šíril fake news aj predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý chybne spojil s vývojom projektu aj Ozbrojené sily SR, čo ale nie je pravda. Všetky zapojené strany sú uvedené na stránke k projektu MOVIR. Napriek tomu Kotleba tvrdí, že „Slovenská armáda vyvíja MOVIR – systém na sledovanie a izoláciu neočkovaných!“. Ozbrojené sily však túto nepravdivú informáciu vyvrátili.

NIE JE PRAVDA, čo tvrdí názov príspevku, že “Slovenská armáda vyvíja MOVIR – systém na sledovanie a izoláciu neočkovaných!”, informujú Ozbrojené sily SR na Facebooku.

Kotleba však tento projekt považuje za „elektronické väzenie“, ktorým slovenská vláda zavádza totalitný režim. Tieto a ďalšie kritické vyjadrenia s nepravdivými informáciami zverejnil aj vo vyše 12-minútovom videu na YouTube. V ňom spájal projekt MOVIR aj s konferenciou Globsec Tatra Summit 2021, ktorá sa konala od piatka 8. októbra do nedele 10. októbra.

Táto konferencia a celá táto organizácia a jej predstavitelia veľmi dobre vedia, že ľudia s tým, čo sa deje s tou globalizáciou, s tým ekoterorom, s tým covidterorom absolútne nesúhlasia a že by im to dali veľmi jasne a veľmi citeľne pocítiť.

Preto tento rok sa Globsec nekoná v Bratislave, ale koná sa v uzavretom areáli vo Vysokých Tatrách a s konaním tejto konferencie v Tatrách sú spojené veľmi veľké bezpečnostné obmedzenia a bezpečnostné alebo nasadenia bezpečnostných síl.

Polícia má pohotovosť, armáda má pohotovosť, je nasadených kopec súkromných ochrankárov, jednoducho všetko preto, aby sa takzvané „elity z Globsecu“ mohli nerušene venovať svojim svetovládnym plánom naďalej, znova na Slovensku, tentokrát v Tatrách,“ dramatizoval Kotleba svoje vyjadrenia vo videu na YouTube.

Tieto nepravdivé tvrdenia opäť vyvrátili Ozbrojené sily, ktoré potvrdili, že v súvislosti so summitom v Tatrách nie je slovenská armáda v pohotovosti, ako to tvrdí vo videu Kotleba. „Ozbrojené sily Slovenskej republiky nemajú nariadenú žiadnu pohotovosť súvisiacu s TATRA SUMMIT-om, organizovaným v Tatrách v dňoch 8. – 10. októbra 2021,” povedal náčelník generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko v reakcii na publikované informácie.

Kotleba s Mazurekom tak opäť „dramatickým“ podaním nepravdivých informácií zavádzajú svojimi vyjadreniami verejnosť. To aj napriek tomu, že všetky informácie týkajúce sa či už projektu MOVIR alebo nedávneho summitu Globsec v Tatrách sú verejne dostupné a neobsahujú žiadne fakty o spolupráci Ozbrojených síl SR na vývoji monitorovacieho systému alebo pohotovosti armády počas spomenutej konferencie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú