Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Astronómom sa podarilo vytvoriť nový obraz masívnej galaxie obklopenej prachovými vláknami. Ide o piatu najjasnejšiu galaxiou na oblohe, ktorá je charakteristická svojou jasnou galaktickou výduťou a tmavým pruhom, ktoré galaxii na snímkach dodávajú jej nezameniteľný vzhľad. Na tému upozornili vedecké portály Sciencealert Space.

Podivný sused

Zmieňovaná galaxia patrí medzi galaktických „podivných“ susedov Mliečnej dráhy a poznáme ju pod názvom Centaurus A. Centaurus A je pekuliárna aktívna galaxia ležiaca v južnej časti súhvezdia Centaurus vo vzdialenosti približne 12 miliónov svetelných rokov od Zeme.

Medzi pekuliárne galaxie radíme mnohé galaxie, ktoré nie je možné zaradiť do Hubblovej klasifikácie galaxií. Svojim spôsobom teda ide o jedinečnú galaxia, ktorá sa mnohými črtami vymyká „normálu“ .

ESO

Predmetná galaxia patrí medzi najbližšie aktívne galaxie, čo znamená, že v jej strede leží aktívna supermasívna čierna diera. Hmotnosť tejto obrej čiernej diery presahuje 55 miliónov hmotností Slnka a vytryskuje do okolia nesmierne dlhé prúdy plazmy.

Tie vznikajú vďaka okolitému materiálu víriacemu okolo tohto astronomického objektu s neuveriteľne veľkou koncentráciou hmoty. Časť materiálu nachádzajúceho sa v blízkosti čiernej diery je ňou pohlcovaná, ale časť z neho sa pohybuje pozdĺž línií magnetického poľa okolo vonkajšej strany čiernej diery smerom k jej pólom. Tam je následne materiál vyvrhovaný do vesmíru obrovskými rýchlosťami v podobe výtryskov plazmy.

Ako píše NOIRLab na svojom webe, vyvrhovaná hmota sa v týchto výtryskoch pohybuje takmer polovicou rýchlosti svetla, pričom každý z týchto výtryskov v rádiovom spektre dosahujú veľkosť takmer milióna svetelných rokov.

Galaxia Centaurus A v celej svojej kráse. CTIO/NOIRLab/DOE/NSF/AURA

Na novej snímke vytvorenej prostredníctvom špičkového zariadenia DECam (Dark Energy Camera) nainštalovanom na 4-metrovom teleskope Victor M. Blanco v Čile, je jasne vidieť červenkasté vodíkové oblaky predstavujúce oblasti kde sa tvoria nové hviezdy.

NEPREHLIADNI
Vytvorili sme si obrovský problém, teraz sa zachraňujeme. Prvá „smetiarska“ družica vo vesmíre je otestovaná

Obraz tiež ponúka jedinečný pohľad na svetelnú žiaru hviezd a tmavé pásy plné prachu, ktoré zakrývajú jasný stred galaxie. Po okrajoch galaxie sú dobre viditeľné hviezdy žiariace slabo modrou farbou. Zvláštny „pokrútený“ tvar a hustý prachový pás sú dôkazom a zároveň výsledkom dávnej kolízie s inou galaxiou.

Zaujímavé je, že Centaurus A obieha aj „roj“ trpasličích galaxií, ktoré okolo tejto galaxie obiehajú v rovine. Kozmologické simulácie pritom naznačujú, že trpasličie galaxie by mali byť rozptýlene náhodným spôsobom okolo väčších galaxií, pričom by sa mali pohybovať všetkými smermi.

Podobne na tom je napr. aj galaxia Androméda, či naša vlastná Mliečna dráha, čo naznačuje, že s galaxiou Centaurus A možno máme viac spoločného než si myslíme.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú