Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bezpečnostná spoločnosť Avast informovala v tlačovej správe o náleze vyše dvoch stoviek drobných fleecewarových aplikácií na Obchode Play a App Store. Tieto záškodnícke aplikácie spoločnosť okamžite nahlásila Googlu a Applu.

Fleeceware softvér je záškodnícky druh mobilných aplikácií, ktoré v sebe skrývajú nadmerné poplatky s cieľom obohacovania ich vývojárov. Experti z Avastu našli v prostredí dvoch najväčších mobilných obchodov desiatky takýchto aplikácií, ktoré prvotne lákajú na časovo obmedzený voľný režim.

Po jeho uplynutí si však aplikácie účtujú neprimerané periodické poplatky bez vedomia používateľov, a to aj bez toho, aby ich vôbec využívali. Čo je najhoršie, podvodníci majú vo zvyku účtovať poplatky aj po ich odinštalovaní.

Aplikácia imitujúca zvuky gitary za desiatky eur týždenne…

Vo väčšine prípadov ide o najjednoduchšie formy aplikácií, ako sú napríklad čítačky kódov, PDF, kníh, alebo programy imitujúce zvuky hudobných nástrojov. Poznávacím znakom býva, že samotné aplikácie plnia svoj primárny účel prevažne dobre.

Napríklad, jedna z inkriminovaných aplikácií ponúkala bezplatnú skúšobnú dobu počas prvých troch dní. Po jej uplynutí nasledovalo účtovanie „skrytých“ poplatkov vo výške 66 dolárov (približne 56 €) týždenne. Tým sa pritom dalo vyhnúť jedine zrušením predplatného v nastaveniach daného softvéru podobne, ako to je nastavené napríklad u streamovacích služieb.

Vzhľadom na to, že tieto aplikácie sú často inzerované a pretláčané sociálnymi sieťami, objavené aplikácie zaznamenali globálne až 1 miliardu stiahnutí. Príjem z nich sa celosvetovo odhaduje na 400 miliónov dolárov (zhruba 338 miliónov €), pričom len v Česku si fleeceware aplikácie stiahlo zhruba 3,5 miliónov používateľov. Príjmy z Českej republiky sa údajne vyšplhali na úroveň 38 tisíc €.

Zoznam záškodníckych aplikácií na Obchode Play nájdeš na tejto adrese a App Store zase tu. Ponaučením teda je, že pri sťahovaní aj čo len najmenších aplikácií treba byť ostražitý, sledovať počty stiahnutí, recenzie alebo sa prípadne vyhýbať aplikáciám s podozrivo krátkou skúšobnou lehotou.

Prečítaj si tiež
Putin dosiahol svoje. Nové iPhony budú v Rusku ponúkať vládne aplikácie

Rovnako netreba zabúdať aj na „čítanie textu písaného malými písmenami“, kde bývajú podmienky nanúteného predplatného často špecifikované, respektíve zabezpečiť každú platbu dodatočných prvkom ochrany, najlepšie biometriou alebo dvojfaktorovým overovaním.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú