Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Winamp je legendárny program, ktorý na počiatku tisícročia inštaloval do svojich počítačov každý milovník hudby. S príchodom streamovacích služieb sa však jeho používateľská základňa radikálne zmenšila a jeho odkaz prežíva najmä skrz webovú verziu Webamp.

Projekt Webamp transformuje prakticky kompletné fungovanie tradičného Winampu do webovej podoby. Pamätníci si tak určite pamätajú aj na tisícky skinov, ktoré mohli aplikovať u seba, a tak si prehrávanie hudby prispôsobiť svojmu vkusu, často poháňanému popkultúrou konca 90. rokov.

Portál Gizmondo upozorňuje na spustenie ďalšieho archívneho projektu autora webového Winampu. Programátor na počesť legendy zozbieral vyše 65-tisíc modifikácií a umiestnil ich na jednu dedikovanú lokalitu, príznačne pomenovanú Winamp Skin Museum.

Rovnako ako Webamp, aj vizualizácie v múzeu sú vysoko modifikovateľné a interaktívne tak, ako si ich pamätáš spred 15 či 20 rokov. V okne prehliadača si tak môžeš vyskúšať premiestňovanie okien, nastavenia ekvalizéra alebo si skin rovno stiahnuť a aplikovať ho na tebou nainštalovanú verziu.

Programátor za projektom, Jordan Eldredge, sa na Twitteri poďakoval najmä projektu Textfiles, sústreďujúcom sa na zachovávanie digitálnych dokumentov nielen elektronickej histórie. Projekt Winamp Skin Museum je zastrešovaný neziskovou organizáciou Internet Archive, ktorej úlohou je archivácia kníh, filmov, hudobných nahrávok a webových lokalít bez autorských práv, ktoré by inak upadli do zabudnutia.

 

Komunita okolo Winampu je stále nesmierne živá. Práve tá aj naďalej prispieva nearchivovanými skinmi, a tak sa portfólio múzea bude ešte rozširovať. Fanúšikmi pôvodného Winampu sme aj my, čo sme potvrdili aj jeho nekompromisným zaradením na nostalgický zoznam programov, používaných v časoch Windowsu XP.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú