Poukázala na to bezpečnostná spoločnosť FireEye, podľa ktorej dezinformačná kampaň, prezývaná „ghostwriter“, funguje už od roku 2017, informuje spravodajský portál BBC.

Dezinformačná kampaň využíva „falošné spravodajské články, citácie, korešpondenciu a iné dokumenty navrhnuté tak, aby vyzerali, že pochádzajú od vojenských a politických predstaviteľov v cieľových krajinách,“ uvádza FireEye.

Spravodajské weby obyčajne používajú systém manažérstva obsahu (CMS), aby vedeli spravovať veľké množstvo zverejnených článkov. Útočníci zjavne získali prístup do CMS cieľovej stránky a nahradili staré texty vlastným obsahom alebo zverejnili úplne nové články.

Následne sa snažili tieto falošné články šíriť na sociálnych médiách, predtým, než ich stiahli. V jednom prípade na litovskej webstránke vlani zverejnili falošný článok o tom, že nemeckí vojaci znesvätili židovský cintorín. Tiež napríklad na webstránke vojenskej akadémie v Poľsku zverejnili falošnú správu od jej veliteľa, v ktorej vyzýval na boj proti „americkej okupácii“.

Tieto útoky dopĺňali útočníci ďalšími metódami, ako napríklad zverejňovaním názorových textov a blogových príspevkov, ktoré napísali neexistujúci novinári, či falošnými e-mailami, ktoré vyzerajú, akoby prišli od vládnych úradníkov, vojenských dôstojníkov alebo novinárov.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú