Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zástancovia Androidu sa mnohokrát vysmievajú z iPhonov a milovníci smartfónov od Apple zasa naopak. Po rokoch sa však objavil ďalší projekt, ktorý dokázal skombinovať tieto dve konkurenčné platformy a priniesol systém Googlu do staršieho iPhonu. Vývojári zo startupu Corellium prišli s projektom, v ktorom sa sústredia na vývoj systému Android pre iPhone. Zatiaľ sú však možnosti značne obmedzené. O tejto téme informoval exkluzívne magazín Forbes.

Mnohí fanúšikovia Androidu si svoj systém s obľubou prispôsobujú rôznymi spôsobmi, pričom cestu k väčším úpravám im odomyká tzv. „root“ zariadenia, ktorý predstavuje prístup k právam pre úpravu a ovládanie ďalších možností smartfónov.

V prípade iOS je však scenár úplne iný. Apple sa stále drží uzavretého systému a ďalšie úpravy si môžu používatelia iPhonov vykonať až po procese známom ako jailbreak, s ktorým získajú oprávnenia podobne ako pri rootovaní Androidu.

Jaibreak iPhonu je pritom možný už aj za pomoci Android smartfónu, informuje XDA-Developers. Tieto dva konkurenčné systémy teda fungujú odlišne a mnohokrát je to práve Android a iOS, čo rozdeľuje ľudí pri výbere nového zariadenia na dva tábory. Pred niekoľkými rokmi však vznikol prvý projekt, v ktorom sa do prvého iPhonu podarilo dostať systém Googlu. História sa teraz opakuje a vývojári v projekte Sandcastle dokázali nahrať Android do ďalšieho iPhonu.

Android v iPhone sa stal znova realitou

Za inštaláciou Androidu do prvej generácie iPhonu stál David Wang, ktorý sa teraz spolu so svojimi kolegami zo startupu Corellium pustil do vývoja Androidu pre ďalšie iPhony. Po 10 rokoch od predošlého projektu si tento počin nemohli zrejme lepšie načasovať. Samotný startup sa aktuálne súdi s Apple pre porušenie autorských práv a vytvorenie testovacích verzií systému iPhonov, informoval Forbes na jeseň minulého roka.

Tabuľka podpory iPhonov, iPodov a funkcionality v beta verzii projektu Sandcastle. Zdroj: Screenshot/projectsandcastle.org

Corellium tak teraz dokazuje, že aj iPhony môžu fungovať s konkurenčným systémom a pre Apple zrejme nie je vôbec príjemne sledovať takýto projekt, v ktorom vývojári do jeho smartfónov nahrávajú systém Googlu. Momentálne je však celý projekt Sandcastle v začiatkoch, no prvú beta verziu Androidu pre iPhone sa tímu vývojárov podarilo vytvoriť už po pár týždňoch. Stále ale bolo potrebné urobiť kus práce.

Apple totiž postupom rokov zvyšoval zabezpečenie svojich iPhonov. Vytvoriť drivery pre hardvér smartfónu nebolo jednoduché a aktuálne kvôli chýbajúcej dokumentácii a detailom stále nefungujú všetky funkcionality. V podstate sa jedná o prvotnú verziu Androidu 10, ktorý nateraz funguje iba s iPhonom 7/ 7+ a iPodom 7. generácie. Spoluzakladateľ startupu Corellium, Chris Wade, ale tvrdí, že v budúcnosti pribudne podpora pre ďalšie modely.

Beta verzia s mnohými nedokonalosťami

V tejto chvíli je systém limitovaný iba na niekoľko funkčných možností a väčšina základných vecí stále nefunguje. Chýbajú totiž drivery pre prehrávanie zvuku, funkčnosť siete mobilného operátora, Bluetooth, fotoaparát a mnoho ďalších funkcií. Používateľ s takýmto iPhonom 7 taktiež nebude môcť inštalovať aplikácie z Google Play. Celý koncept má však skvelú myšlienku. Pokiaľ totiž používateľ nebude potrebovať Android, v ktorom je predinštalovaná aplikácia Signal, môže sa opäť vrátiť do iOS a všetko, čo v predošlom systéme vykonal, bude stratené.

Projekt Sandcastle teda vytvoril akýsi virtuálny smartfón v iPhone so šifrovanou komunikačnou aplikáciou, ktorá príde vhod, pokiaľ chce používateľ dostatok súkromia. Ak totiž skončí s posielaním správ a hovormi cez Signal, môže všetky dáta z pamäte vymazať a prejsť späť k pôvodnému systému iOS.

Pri testovaní projektu magazínom Forbes bol v iPhone nový iOS 13.3. Netreba však zabúdať, že pre využitie Androidu v iPhone je potrebné vykonať jailbreak. Používateľ by tak mal rozhodne zvážiť, aký iPhone na tento účel využije.

Iba pre skúsených používateľov

Jednoznačne sa však neodporúča nahrávať Android do primárneho iPhonu 7, ktorý používaš každodenne. Projekt Sandcastle je už od včera dostupný v beta verzii pre všetkých, no nie je vhodný pre neskúsených používateľov. Na oficiálnom webe projektu sú dostupné na stiahnutie súbory s buildom pre Android a Linux, ktoré obsahujú aj návod v textovom editore.

V smartfóne musí byť nainštalovaný Checkra1n jailbreak. Hoci má tento projekt momentálne viacero rizík a nedostatkov, v budúcnosti sa môžeme dočkať prepracovanejších verzií, ktoré by priniesli lepšiu stabilitu a funkčnosť ostatných možností, ktoré v tejto bete zatiaľ nefungujú.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú