Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Technológie pred niekoľkými desiatkami rokov boli iba predzvesťou toho, čo nás ešte len čakalo. Človek bol vždy zvedavý tvor, a tak si neustále predstavoval, aká bude budúcnosť v nasledujúcich rokoch. Svoje predstavy o budúcnosti napísal ešte pred 19 rokmi aj americký sci-fi spisovateľ, ktorý odhadol budúcnosť smartfónov do najmenších detailov. 

Svet komunikácie medzi ľuďmi nie vždy vyzeral tak ako dnes a staršia generácia si určite ešte spomína na všelijaké zariadenia, ktoré mali svoju špecifickú úlohu. Pre volania jednoducho slúžil telefón, e-maily sa posielali iba počítačom a fotografie vytvárali iba fotoaparáty. Všetky funkcie niekoľkých zariadení sa však postupom času skĺbili do jediného, kompaktného kusu techniky, ktorý dnes poznáme ako smartfón. V roku 1999 ale tento pojem nebol často skloňovaný a takýto funkciami nabitý prístroj bol len vidinou budúcnosti.

Predstavy, ktoré sa stali skutočnosťou

Až desivo presnú definíciu smartfónu však práve v tom období opísal vo svojej predpovedi americký spisovateľ, ktorý položil na papier kúsok svojej sci-fi fantázie. Tá sa však ukázala ako takmer na vlas zhodná s vlastnosťami týchto zariadení, ktoré už každodenne nosíme vo vreckách nohavíc. Práve jeho predstava budúcnosti odhaľuje, že sa kalkulačka, digitálna kamera, záznamník, či hudobný prehrávač raz stanú súčasťou jediného smartfónu. V tej dobe však tomuto výrazu David Gerrold priradil pomenovanie „Personal Information Telecommunications Agent“, alebo tiež PITA.

Jeho predstavy o budúcnosti moderných zariadení zahŕňali aj obrazovku s vysokým rozlíšením, vstavaný mikrofón, fotoaparát, rôzne bezdrôtové technológie, ale najmä vysokú výpočtovú silu, ktorá hravo zvládne aj náročné úlohy desktopových počítačov. K nim sa podľa neho mal „PITA“ bez problémov pripojiť pomocou dokovacej stanice a taktiež spolupracovať s ďalšími periférnymi zariadeniami.

Zobraziť celú galériu (0)
Android Authority/YouTube

Nenechaj si ujsť
Smartfóny tu nebudú navždy. Spôsob, akým používame technológie, sa mení a takto vyzerá budúcnosť

Pre počúvanie hudby nemal tejto technike chýbať ani 3,5 mm jack, no v tom je už Gerroldova predpoveď mierne pozadu. Výrobcovia smartfónov už totiž začali tento prvok z nových modelov agresívne vytláčať. Myslíš, že tu predpoveď amerického spisovateľa skončila? Kdeže. Jeho ďalšie slová ti ukážu, ako presná bola jeho predstava budúcnosti.

Budúcnosť s umelou inteligenciou

V roku 1999 totiž vyslovil aj odvážne tvrdenia o osobných digitálnych asistentoch, ktorí budú schopní používateľovi pomáhať pri každodenných úlohách, ale tiež rozpoznať jeho hlas. David Gerrold tiež naznačil, že v budúcnosti bude môcť táto technológia porozumieť akémukoľvek jazyku, pričom poslúži aj ako prekladateľ. Už v tej dobe sa tak objavili prvé náznaky o umelej inteligencii, ktorá je dnes takmer v každom novom smartfóne.

Prekvapivým tvrdením tohto spisovateľa bolo tiež odhalenie, že sa zariadenia „PITA“ stanú akousi otravnou záležitosťou, ktorá zničí aj zvyšok nášho súkromia. No nemal pravdu? Mnohí ľudia po celom svete, ktorí si tento 19 rokov starý článok od Esther Schindlerovej prečítali, len s údivom krútia hlavami nad jeho presnou predpoveďou o budúcnosti. Všetky predpoklady, ktoré David Gerrold vyslovil v závere 20. storočia, sú dnes skutočnou realitou. Rovnako mal pravdu aj v tom, že nám naše smartfóny predsa len dokážu ukradnúť aj zvyšné súkromie.

Zobraziť celú galériu (0)
Screenshot/Youtube/TechConfigurations

Nenechaj si ujsť
Ako blízku majú futuristické technológie z filmu Black Panther k realite?

Predpoveď tohto spisovateľa tak naďalej ostáva zarážaujúcou, no zaujímavejšie by bolo, ako by sa o budúcnosti vyjadril v dnešných dňoch. Čo sa stane s našimi smartfónmi o 10, alebo 20 rokov? Prídu skutočne na svet skladateľné modely a budeme ich vôbec ešte používať, či ich nahradí ešte vyspelejšia technika? Odpoveď na túto otázku zatiaľ ľudstvo nepozná, aj keď sa mnohí snažia budúcnosť vykresliť so štipkou sci-fi prvkov, podobne ako Gerrold pred 19 rokmi.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú