Plusy

+ Výživný špionážny príbeh
+ Zaujímavé postavy
+ Nový zbrojný arzenál a časti oblečenia
+ Strom schopností Relikvie
+ Prepracovaný systém vylepšovania postavy
+ Ďalekosiahle rozhodnutia, ktoré ovplyvnia aj základnú hru

Mínusy

- Občasné prepady snímkovania
- Takmer tri roky čakania na finálne odladenie celej hry

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Poľské vývojárske štúdio CD Projekt Red so svojou novinkou Cyberpunk 2077 na konci roka 2020 zažilo jeden z najturbulentnejších štartov hernej histórie. Dlhých 7 rokov vývojári fanúšikov kŕmili fantastickými informáciami o svojej novej hre, po vydaní však v mnohých herných domácnostiach nasledovalo sklamanie.

Autori hovorili o nefalšovanom next-genovom vizuále s komplexnými RPG prvkami a dialógmi, ktoré ovplyvňujú celý priebeh hry, sľubovali pokrokovú umelú inteligenciu nepriateľov a mnoho ďalšieho. Napokon bol však Cyberpunk 2077 bol vydaný predčasne a (na konzolách minulej generácie) v katastrofálnom technickom stave, pričom vo výsledku veľká časť sľubov zostala nenaplnená.

Svedomitou robotou a opravami väčších i menších chýb sa Cyberpunk 2077 postupne opäť začal dostávať do hráčskej priazne. Po viac ako roku prišla verzia 1.5 pre next-gen konzoly, ktorá už fungovala v stabilnom snímkovaní, bez väčších prepadov a chýb. Teraz, viac než 1000 dní po prvom vydaní hry, prichádza update 2.0 spoločne s expanziou Phantom Liberty, pomocou ktorých chcú vývojári konečne naplniť sľuby, ktoré dali hráčom ešte pred vydaním základnej hry.

Phantom Liberty

Spolu s generálkou herných systémov prichádza aj prvé a zároveň jediné veľké rozšírenie pre Cyberpunk 2077. Phantom Liberty ponúkne úplne nový príbeh zahalený tajomstvom vo forme špionážneho trileru, kde ide politika rukou v ruke so špinavou hrou plnou klamstiev a odhaľovaním pravdy.

FonTech

Dej sa odohráva uprostred hlavnej príbehovej línie základnej hry. Hlavná postava je kontaktovaná tajomnou netrunnerkou menom Songbird a dostáva za úlohu pomôcť prezidentke, ktorej lietadlo bolo zostrelené nad Dogtownom, novou lokalitou v Night City.

S hľadaním pravdy ti bude pomáhať herecká hviezda Idris Elba, ktorý sa zhostil úlohy Solomona Reeda, spiaceho agenta New United States of America. Spoločnými silami sa pokúsite dostať prezidentku do bezpečia, rozpliesť pavučinu klamstiev a zistiť, kto stojí za nepodareným atentátom.

Počas celého príbehu budeš mať možnosti rozhodovania, pričom niektoré z nich určia, akým smerom sa bude uberať príbeh. Ten môže byť zakončený niekoľkými rôznymi spôsobmi, pričom jeden z týchto koncov ti odomkne aj nové, alternatívne zakončenie základného príbehu Cyberpunku.

FonTech

Na tvojich rozhodnutiach bude záležať najmä pri výbere osôb, ktorým môžeš veriť, no dôležité budú aj menšie rozhovory, ktoré môžu, ale nemusia mať krátkodobejší dopad na príbeh.

Pre spustenie datadisku máš dve možnosti – hrať príbeh až dokedy nedokončíš misiu Automatic Love, kedy sa ti ozve Songbird alebo začať novú hru, kde v hlavnom menu pribudla možnosť spustenia datadisku. Druhá možnosť ťa automaticky prenesie na začiatok Phantom Liberty s postavou levelu 15, pričom si vyberieš iba svoj pôvod.

Pri tejto možnosti budeš mať k dispozícii ako DLC, tak aj obsah základnej hry. To znamená, že aj napriek lineárnejšiemu smerovaniu rozšírenia budeš môcť plniť hlavné aj vedľajšie úlohy zo základnej hry.

FonTech

Nová štvrť Dogtown pôsobí ako „mesto v meste“, teda ako samostatný dištrikt, ktorý je riadený militantnou skupinou Barghest. Atmosféra Dogtownu je vykreslená dokonale. Z budov sú trosky, chudoba tu dýcha na každom kroku a obyvatelia sa túlajú po daždivých nočných uliciach.

Nájdeš tu nové ikonické budovy ako nočné kluby Heavy Hearts či Black Sapphire alebo Štadión. Ten je srdcom Dogtownu a je poháňaný starnúcim nukleárnym reaktorom. Všetky lokality sú vytvorené tak, aby zapadli do prostredia a podčiarkli zámer autorov vytvoriť depresívnu mestskú časť, ktorú opustil aj posledný kúsok nádeje.

Popri hlavnej dejovej línii sa zapojíš aj do rôznych vedľajších misií, ako napríklad pomoc teenagerom naverbovaným do frakcie Barghestu alebo záchrana doktora, uneseného gangom, ktorý s ním má nevybavené účty. Dohromady ťa čaká až 17 nových vedľajších misií a gigov, pričom niektoré z nich ti ukážu, ako to chodí v Dogtowne a detailnejšie predstavia príbehy ľudí, ktorí v ňom žijú.

FonTech

Autori pridali aj dve kategórie nekonečných dynamický eventov, vďaka ktorým sa ti bude zdať, že sa v okolí stále niečo deje. Prvým typom sú krádeže vozidiel pre El Capitana, pri ktorých ide o doručenie označeného vozidla v čo najkratšom čase alebo bez poškodenia.

To však nie je najjednoduchšie, pokiaľ máš v pätách dotieravých nepriateľov. Druhým typom eventu je airdrop, kde ide o získanie nákladu zhodeného dronom. Samozrejme, nezaobíde sa to bez nepríjemností, keďže nie si jediný, kto sa chce dostať k lepším zbraniam a výbave.

O dodatočné vylepšenie postavy sa postará nový strom schopností, pomenovaný Relic. Nájdeš tu niekoľko nových vylepšení schopností ako napríklad Jailbreak, ktorý vylepší Mantis Blades, Gorilla Arms, či inú biotickú zbraň novou schopnosťou alebo Vulnerability Analytics, ktorý zas pomôže s lokalizáciou slabín nepriateľov.

FonTech

Rovnako ako v základnej hre je veľkým plusom zakomponovanie češtiny do titulkov a dokonca aj nápisov na dotykových displejoch roztrúsených po meste. Pokiaľ však chceš hrať hru po česky, budeš sa musieť uspokojiť s nedokonalým prekladom, ktorý občas pripomína frázy internetového prekladača, no nie je to nič, čo by ti pokazilo zážitok.

Celkovo je Phantom Liberty vynikajúcim prídavkom, ktorým autori búrajú predsudky, že temný, noirový podtón nezapadá do Cyberpunkového prostredia. Nové postavy majú charakter a okamžite si ich obľúbiš pri potulkách novou štvrťou Dogtown.

CD Projekt Red naozaj zabral a update 2.0 mení hru na nepoznanie. Všetky pohyby postavy sú plynulejšie, mierenie a registrácia zásahov sú presné a vďaka tomu ti už prestrelky neprídu fádne a zasekané.

FonTech

Obrovským plusom je od základu prepracovaný strom schopností, takže skilly už sa netočia iba okolo čísel a percent, ale pridávajú reálne nové schopnosti a vylepšenia. Jedna zo schopností zahŕňa odrážanie guliek pomocou katany, iná zas výmenu obyčajného úhybu za ničivý beh.

Zmenami prešiel aj cyberware, teda možnosti vylepšenia postavy pomocou techniky. Pridaná bola kapacita vylepšení, ktorá určuje koľko techniky dokážeš do svojej postavy nainštalovať, pričom sa táto kapacita navyšuje spolu s levelom postavy. Počas hrania tak budeš mať pocit, že stále naberáš na sile, k čomu sa pridáva aj pocit satisfakcie z vylepšení.

Už od vydania bola hre vyčítaná slabá umelá inteligencia súperov, ale aj chodcov, čomu sa tiež autori povenovali a môžeš sa tešiť na prirodzenejšie správanie nepriateľov, ako napríklad krytie za prekážkami či hádzanie granátov, pokiaľ nie si na dostrel.

FonTech

Bežní občania už lepšie reagujú na tvoju prítomnosť, od prechádzania cez davy, kde sa ostatné postavy uhýbajú, až po ich reakcie na streľbu alebo jazdu vozidlom po chodníku. Podobne je na tom aj polícia, ktorá teraz reaguje adekvátne a pri hľadanosti sa neobjaví z ničoho nič za tvojím chrbtom.

Hliadky policajtov môžeš vidieť na minimape a po vyprovokovaní ti budú pribúdať hviezdy hľadanosti, s čím prídu aj vyššie kalibre v podobe jednotiek SWAT, ale aj členov MaxTacu – protiteroristickej jednotky, ktorá si poradí aj s najväčšími hrozbami. Vytknúť môžeme akurát fakt, že aj po masovej genocíde obyvateľstva ťa budú policajti hľadať iba niekoľko desiatok sekúnd, no aj tak ide o značný pokrok od pôvodnej verzie.

V aktuálnej verzii Cyberpunku si už asi zvyknutý na hromady predmetov, ktoré si môžeš vziať z tiel nepriateľov po skončení prestrelky. Toto množstvo sa teraz o kúsok znížilo. Každý nepriateľ má síce zbraň, no niektoré z nich nájdeš teraz iba ako poškodený šrot, ktorý už nemôžeš použiť. Vďaka tomuto kroku nebudeš mať po každom súboji preplnený inventár a taktiež bude ťažšie dostať sa k lepšiemu arzenálu.

FonTech

Novinky očakávaj aj pri liečení a hádzaní granátov, pretože obe akcie teraz dostali cooldown. To znamená, že už so sebou nebudeš nosiť 30 lekárničiek a 50 granátov, ale stačí keď si v inventári priradíš jeden útočný a liečivý predmet, ktorý môžeš po určitom čase opätovne použiť.

Aj napriek tomu, že tento ťah okresáva niektoré možnosti a uberá z RPG štýlu, prispieva to k celkovej dynamike hry, ktorá je v akčnom titule dôležitá. Nie úplne dokonale sa zmenil jazdný model, ktorý teraz pripomína simuláciu, takže vo vysokej rýchlosti sa ťažko zatáča a ľahko sa dostaneš do nekontrolovateľného šmyku.

Kolízny model tiež trochu hapruje, takže sa ti môže stať, že vozidlo iba zabrzdí o prekážku bez akéhokoľvek poškodenia. Keď však hra zachytí kolíziu, môžeš očakávať vylepšený, na fyzike založený model poškodenia vozidla.

FonTech

Novinkou je streľba z auta, pri ktorej dokáže V používať jednoručnú zbraň a zneškodniť tak hrozby naokolo, pričom si môžeš dokonca prepnúť medzi automatickým a manuálnym mierením. Škoda len, že základná hra na túto funkciu nebola pripravená a neponúka dostatok možností užiť si vysoko oktánové prestrelky vo vozidlách.

Príležitosť zastrieľať si z auta prichádza až vďaka Phantom Liberty, v niektorých hlavných a vedľajších misiách. Vďaka tomuto prídavku, sa budeš cítiť ako v akčnom filme, pretože zvyšuje dynamiku a vykrýva hluché miesta počas cestovania.

FonTech

Noviniek je tu samozrejme viac – niektoré menu sa dočkali prerábky, takže napríklad telefón a správy sú prehľadnejšie, v meste nájdeš o niečo viac áut a chodcov, hlavné postavy majú lepšie modely tváre, no nájdeš tu aj niekoľko nových zbraní a cyberwaru či tri nové rádiové stanice, spoločne s ďalšími opravami chýb.

Verdikt

Patch 2.0 ukazuje víziu autorov v plnej paráde. Toto je pravdepodobne stav, v ktorom chceli hru pôvodne vydať a aj keď sa im to nepodarilo, tak je potrebné pochváliť CD Projekt za to, koľko dodatočného času a peňazí do hry naliali, aby splnili to, čo hráčom sľúbili.

Väčšina chýb je odstránená, prišla hromada obsahu vrátane nových aktivít, zbraní, ale aj vozidiel, na ktorých môžeš rozpútať cestné peklo vďaka schopnosti streľby z auta. Phantom Liberty rozširuje príbeh o ďalších najmenej 17 hodín a vedľajšie misie ťa udržia pred obrazovkou ešte dlhšie.

FonTech

K tomu si pridaj nové dynamické eventy a o zábavu máš postarané na niekoľko desiatok hodín. Nová štvrť Dogtown ťa vtiahne svojou temnou a depresívnou atmosférou, pričom jej prehľadávanie ťa odmení novými bodmi schopností do sekcie Relikvie.

Vylepšenia a rozšírenia sa dočkali aj schopnosti hrdinu, systém cyberwaru, či umelá inteligencia súperov a policajtov. Pokiaľ sa rozhodneš hrať celú hru odznova, určite to nebude krok vedľa, pretože ťa čaká úplne nový a výrazne lepší zážitok. Cyberpunk 2077: Phantom Legacy si zahráš už 26. septembra na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

HODNOTENIE

8.5/10

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú