Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Doteraz verejne neznámy videozáznam z potápania sa k vraku Titanicu z roku 1986 zverejnil v stredu Oceánografický ústav Woods Hole (WHOI) so sídlom v americkom štáte Massachusetts. TASR informáciu prevzala zo štvrtkového servisu spravodajskej stanice Sky News.

Videozáznam vznikol len niekoľko mesiacov po objavení vraku na dne Atlantického oceánu v septembri 1985. Objavil ho spoločný tím vedcov z WHOI a Francúzskeho výskumného ústavu pre využívanie morí (IFREMER).

Počas 11 ponorov v júli 1986 sa nakrúcali zábery z ponorky s posádkou a malej diaľkovo ovládanej ponorky, ktoré bola schopná manévrovať v stiesnených priestoroch vraku. WHOI na platforme YouTube zverejnil 80 minút nezostrihaných záberov.

Na zrnitom čiernobielom videozázname okrem iného vidno čelo parníka a časť zábradlia pozdĺž jednej z palúb.

Oceánograf Robert Ballard povedal, že ako prvú uvidel „obrovskú stenu z nitovanej ocele, ktorá sa týčila vyše 30 metrov nad nami“, keď zostúpil 3 780 metrov pod hladinu mora. Podľa technika WHOI Andyho Bowena bola najväčšou výzvou „odľahlosť danej lokality“, pričom teplota vody bola „blízko bodu mrazu“.

Zverejnenie záberov bolo zosúladené s uvedením remasterovanej verzie filmu Titanic (1997) režiséra Jamesa Camerona do kín – pri príležitosti 25. výročia premiéry.

Titanic sa potopil 15. apríla 1912 v severnom Atlantiku niekoľko hodín po náraze do ľadovca počas svojej prvej plavbe z britského Southamptonu do New Yorku. Pri tragédii zahynulo vyše 1500 ľudí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú